Европската комисија во средата предложи реформа на царинската унија на ЕУ, со која, меѓу другото, се предвидува и воведување царини за производите чија вредност е помала од 150 евра. Со предложената реформа се укинува сегашниот праг врз основа на кој стоката со вредност помала од 150 евра е ослободена од царина, што беше масовно искористувано од измамниците. Од Комисијата наведуваат дека е многу вообичаена практика веднаш да се обезвреднуваат пакетите кои влегуваат во ЕУ за да се избегне плаќање царина. Според новиот предлог, онлајн платформите ќе станат клучни актери во обезбедувањето дека стоките што се продаваат онлајн во ЕУ ги исполнуваат сите царински обврски, пренесува Хина, објави Н1 Хрватска. Ова е значително поместување од сегашниот царински систем, кој ја става одговорноста на поединечните потрошувачи и транспортери.

Платформите ќе бидат одговорни да гарантираат дека царинските давачки и ДДВ се плаќаат при купувањето, така што потрошувачите повеќе нема да бидат изложени на скриени такси или неочекувана документација при собирањето пакети. Имајќи предвид дека онлајн платформите се официјални увозници, потрошувачите на ЕУ можат да бидат сигурни дека сите давачки се платени и дека нивното купување е безбедно и во согласност со еколошките, безбедносните и етичките стандарди на ЕУ. Тоа, исто така, ја поедноставува пресметката на царинските давачки за најчестите производи со ниска вредност купени надвор од ЕУ, намалувајќи ги илјадниците можни царински категории на само четири. Ова ќе го олесни пресметувањето на царините за мали пакети, што ќе им помогне на платформите и царинските органи подобро да ги обработат милијарда парчиња стоки купени во е-трговија кои влегуваат во ЕУ секоја година. Комесарот за економија Паоло Џентилони изјави дека воведувањето царини за стоки вредни помалку од 150 евра не треба да доведе до зголемување на потрошувачките цени.

„Тоа не е нашата цел. Тарифите за мали пакувања ќе бидат многу мали. Очекуваме дека приходите од е-трговија за земјите-членки ќе достигнат една милијарда евра годишно и тоа само затоа што поголем број пакети ќе бидат минимално оданочени“, рече Џентилони.

Предлогот предвидува формирање на нов царински орган на ЕУ кој ќе го надгледува царинскиот центар за податоци. Комисијата посочува дека ова е најобемната реформа на царинската унија на ЕУ од нејзиното формирање во 1968 година.