„Климатските промени се кинеска измама“, рече Доналд Трамп на еден од неговите митинзи во 2019 година, со што го негира овој глобален феномен. На бројни други митинзи, тој ги исмеваше турбините на ветер како убијци на птици кои прават повеќе штета отколку корист, спомна дека Америка може да живее само на нафта, гас и јаглен под нејзината површина, а исто така ги исмеваше и електричните автомобили. Неговата најблиска средина, која се занимава со климатски и енергетски прашања, е на сосема слични позиции и во голема мера не ја гледа вредноста во зелената транзиција и обновливите извори на енергија.

Значителен дел од републиканските гласачи споделуваат барем некои од овие ставови и повеќе или помалку не веруваат дека климатските промени се проблем. Според минатогодишната анализа на Универзитетот во Мичиген, околу 15% од Американците не веруваат дека климатските промени се случуваат, а републиканците сочинуваат речиси целосен дел од тој удел.

Од друга страна, најголемата и најважна републиканска држава Тексас, без која математички е тешко да се замисли каква било национална републиканска победа, бележи малку поинаков тренд. Додека десничарските политичари од оваа држава, исто така, користат реторика во корист на индустријата за фосилни горива и ја релативизираат зелената енергија, Тексас станува ништо помалку од еколошки шампион на САД во производството на електрична енергија. Одредени држави каде што демократите се долго време на власт се фалат со својата еколошка политика и одговорност кон прашањето за климатските промени, но парадоксално, тие имаат многу помалку мерливи резултати на истото поле од ова републиканско упориште. Во моментов, Тексас е најголемиот производител на електрична енергија во САД како држава, како и шампион во производството на електрична енергија од обновливи извори со двојно поголемо производство од следните две држави заедно, Флорида и Пенсилванија.

Кога се мисли на оваа голема јужна држава, првата асоцијација се нафтените полиња и пустинските платформи од старите холивудски филмови. Таквото претставување на Тексас делумно не е далеку од вистината, бидејќи и денес оваа држава произведува околу 40% од американската нафта и 25% од гасот, а има и околу 30% од капацитетот на сите рафинерии во САД. Со овогодинешното производство на нафта во Соединетите Американски Држави, кое ги собори сите претходни светски рекорди, дури и вкупното сегашно производство на нафта во Тексас е меѓу историските врвови на оваа држава. Фосилните горива во Тексас не забавуваат во однос на производството и денес.

Сепак, сликата што читателите ќе ја поврзат многу помалку со Тексас се луѓе со каубојски капи кои возат електрични автомобили покрај бескрајни турбини на ветер, соларни панели и геотермални централи. Во реалноста, оваа слика станува се почеста, на пример, оваа републиканска тврдина произведува повеќе електрична енергија од турбини на ветер од Обединетото Кралство, Франција, Јапонија или која било друга американска држава. Во однос на бројот на електрични возила на нејзините улици, таа е трета во Америка со речиси 200.000 регистрирани електрични автомобили и 2.500 станици за полнење на овие возила. Во 2013 година, само 10% од електричната енергија во Тексас доаѓаше од обновливи извори, додека до 2023 година тој удел ќе скокне на дури 33%. Од тоа, енергијата на ветерот учествува со околу 29% со над 15.000 турбини на ветер. Се поставува прашањето зошто оваа зелена експанзија се случува во ваква држава и покрај силната реторика на републиканците против зелената транзиција и климатските промени.

Колку и да наведеното проширување изгледа како неодамнешен феномен, фокусот во однос на потенцијалот на енергијата на ветерот во оваа сојузна држава има речиси половина век историја. Уште во 1970-тите, заинтересираните научници во Тексас ги истражуваа можностите за производство на електрична енергија преку употреба на ветер, така што првиот генератор на ветер од големи размери беше пуштен во употреба во далечната 1999 година. Од првата инсталирана ветерна кула до денешното производство од над 139.000 гигават часови од овој извор и додавањето на сончевата енергија, не помина многу. Денес, ветерот и сончевата енергија во Тексас произведуваат повеќе електрична енергија од државата Њујорк или Охајо од сите извори заедно. Овој интерес не би постоел доколку оваа земја немаше голем природен потенцијал за ваков начин на добивање електрична енергија и кога е во прашање ветерот и кога станува збор за бројот на сончеви денови, но и кога се работи за расположливо земјиште. За разлика од многу демократски земји кои имаат многу регулативи, бавни процедури и високи даноци, про-бизнис политиката на оваа земја, евтиното земјиште и малите регулативи овозможија дури и еколошки проекти брзо да се одобруваат, да се градат и да се стават во функција.

Иако властите во Тексас со години ја фаворизираат индустријата за фосилни горива, особено растечкото производство на гас, честопати сопирајќи ја зелената енергија, обновливите извори на енергија секако забележаа постојана експанзија. Земјите како Кина, кои имаат недостаток на фосилни горива и ги увезуваат, не успеаја да се префрлат на обновливи извори на енергија толку брзо како Тексас, иако оваа американска сојузна држава со своите резерви нафта и гас не мора да ја има таа потреба. Примерот на оваа федерална држава покажува дека ако има природни потенцијали за обновливи извори, развиена капиталистичка економија и про-деловно опкружување, ќе се случи бум на зелената енергија, дури и кога стимулациите не се особено во нејзина корист. Иновациите, поевтинувањето на овие извори и нивната зголемена ефикасност ја претворија дури и нафтата и десничарскиот Тексас во поголем производител на зелена енергија од државите каде што зелените партии се на власт.

Овој пример покажува дека обновливите извори на енергија во форма на турбини на ветер, електрични возила или соларни панели ќе се појавуваат во сè поважен удел и во сè поголем број светски региони, дури и оние кои традиционално се познати по нафта или гас. Ако денес каубојската капа може да оди со турбина на ветер и соларен панел, во не така далечна иднина тие ќе почнат да се појавуваат со зимска капа, карирана пустинска капа или мексиканско сомбреро. Се чини дека нешто такво веќе се случува, а Тексас е првиот видлив резултат од трендот.