Германската федерална канцеларија за статистика Дестатис објави дека 5.209 компании поднеле барање за стечај во земјата во првите три месеци од 2024 година – при што се очекува нагорниот тренд да продолжи. Експертите веруваат дека бројот на корпоративни банкротства во Германија ќе се искачи на околу 20.000 случаи оваа година како дел од подолготрајна шема, пишува Дојче веле.

Што кажуваат бројките?

Најновите бројки покажуваат дека банкротите на претпријатијата се зголемиле за 26,5 отсто во однос на првиот квартал од 2023 година.

Тие се исто така за 11,2% повеќе отколку во првиот квартал од 2020 година, кога имаше 4.683 деловни несолвентности пред пандемијата COVID-19 да го влоши проблемот. Самиот пандемски период доведе до воведување на посебни, привремени одредби и ниски стапки на стечај.

Секторот транспорт и логистика забележа најмногу стечај на 10.000 фирми со 29,6 случаи на почетокот на 2024 година. Потоа следува градежната индустрија со 23,5 случаи и другите економски услуги како што се агенциите за вработување со 23 случаи. Производството забележа 20,3 банкроти на 10.000 компании. Локалните судови процениле дека приходите на доверителите од корпоративните стечајци достигнале околу 11,3 милијарди евра на крајот на март, во споредба со 6,7 милијарди евра за истиот период минатата година.

Имаше, исто така, 17.478 стечај на потрошувачи во првиот квартал од 2024 година – зголемување од 4,8% во однос на периодот во 2023 година. Минатата година, податоците на Дестатис покажаа дека пријавите за стечај пораснале за 22,4% во октомври 2023 година. во споредба со октомври 2022 година.

Дали се намалуваат надежите за закрепнување?

Германскиот извоз последен пат се чинеше дека забрза во податоците објавени во петокот, зголемувајќи ги надежите дека најголемата европска економија излезе од рецесија. Сепак, Карстен Бжески, главен економист за холандската банка ИНГ во Германија, ги опиша бројките како „уште еден студен туш за оптимистите“. Германската извозно ориентирана економија е особено тешко погодена во последниве години од глобалното економско забавување, привремено високите цени на енергијата и зголемените каматни стапки.