Конгресната буџетска служба предвидува раст од 4,6% оваа година

Американската економија ќе порасне за 4,6% во 2021 година, откако се намали за 3,5% во 2020 година, соопшти Конгресната канцеларија за буџет (ЦБО) во пооптимистичка прогноза што може да го зголеми отпорот на Републиканците кон предлозите, пренесува Ројтерс.

Новите предвидувања, засновани на законите и политиките на САД, кои стапија на сила до 12 јануари – околу една недела пред Бајден да стапи на должност, предвидуваат дека растот ќе се намали по 2021 година на под 2% до 2031 година.

Но, тие се значително повисоки од претходните економски предвидувања на ЦБО објавени во јули, кои предвидуваа реално закрепнување на БДП од 4% во 2021 година по намалувањето од 5,8% во 2020 година.

„ЦБО во моментов проектира посилна економија отколку во јули 2020 година, најмногу затоа што падот не беше толку сериозен како што се очекуваше и затоа што првата фаза на закрепнување се случи порано и беше посилна од очекуваното“, рече ЦБО.

Неодамнешните проекции вклучуваат ефекти на пакетот стимулации за коронавирусот во вредност од 900 милијарди долари усвоен на крајот на 2020 година и побрзо продолжување на деловната активност. Според Канцеларијата за буџети, стимулативниот план за економијата од 2020 година ќе го зголеми буџетскиот дефицит на САД за 774 милијарди долари во фискалната 2021 година, кој завршува на 30 септември, и за 98% во фискалната 2022 година.

Економските прогнози ќе се користат во ажурирање на буџетските предвидувања на ЦБО за 2021-2031 година, што ќе биде објавено подоцна во февруари и ќе обезбеди основна основа за мерење на фискалните трошоци на предлозите за трошоците на Бајден.

ЦБО соопшти дека очекува просечната стапка на невработеност во САД да падне на 5,7% во 2021 година од 8,1% во 2020 година – значително подобрување од јулската прогноза од 8,4% во 2021 година и 10,6%% во 2020 година. Според прогнозата, бројот на вработените нема да се вратат на нивото на пред-пандемија се до 2024 година.

„Имунизацијата се очекува значително да го намали бројот на нови случаи на Ковид-19, болест предизвикана од коронавирусот, следната година. Како резултат, се очекува степенот на социјално растојание да се намали “, се вели во извештајот на ЦБО.

По оваа година, ЦБО предвидува дека растот на бруто домашниот производ во САД ќе забави на 2,9% во 2022 година и 2,2% во 2023 година – стапка слична на релативно силниот раст во 2018 и 2019 година, соодветно. Реалниот БДП во просек ќе изнесува 2,3% за 2024 и 2025 година и 1,7% за периодот 2026-2031 година.

Според предвидувањата на ЦБО, инфлацијата измерена со индексот на потрошувачките цени, со исклучок на трошоците за храна и енергија, ќе се зголеми од 1,6% во 2021 година на 2,1% во 2022 година и во просек од 2,4% со текот на годините. 2024-2031, далеку над оној на Федералните резерви номинална цел на инфлацијата од 2%.