(Ројтерс) – Економијата на САД загуби најмалку 6 милијарди американски долари за време на делумното исклучување на федералната влада поради загубената продуктивност на работниците поради фрустрации како и поради загубената економска активност во надворешното работење, објави во петокот S & P Global Ratings.

Претседателот Доналд Трамп се согласи во петокот да го прекине 35-дневното делумно исклучување, најдолго во историјата, без да добие 5,7 милијарди долари што ги побара од Конгресот за пограничниот ѕид со Мексико.

“Иако ова исклучување заврши, слабиот договор во Капитол Хил, најверојатно, ќе ја ослабува деловната доверба и кондицијата на финансискиот пазар”, се вели во соопштението на С & П.