Економијата во Калифорнија е толку голема и расте толку брзо што сега е петта во светот, според податоците на владата на САД, цитирани од Business Insider.

Податоците објавени во петокот, 4 мај, од страна на Министерството за трговија на САД, го поставуваат БДП на земјата за 2017 година на околу 2.747 трилиони долари. Економијата пораснала за 3,4 отсто минатата година.

Овој раст ја става американската држава пред Британија, чиј БДП изнесува 2,625 трилиони долари, според податоците објавени минатиот месец од страна на ММФ.

 

 

Еве како изгледа листата на 15-те најголеми економии, со оглед на индивидуалните држави на САД:

1. САД – 19, 391 трилиони долари

2. Кина – 12.015 трилиони долари

3. Јапонија – 4.872 трилиони долари

4. Германија – 3.685 трилиони. долар

4. Германија – 3.685 трилиони долари

6. Велика Британија – 2.625 трилиони долари

7. Индија – 2.611 трилиони долари

8. Франција – 2.584 трилиони долари

9. Бразил – 2.055 трилиони долари

10. Италија – 1.938 трилиони долари

11. Тексас – 1, 696 трилиони долари долари

12. Канада – 1.652 трилиони долари

13. Њујорк – 1.557 трилиони. долар

14. Јужна Кореја – 1.538 трилиони долари

15. Русија – 1.527 трилиони долари

Според АП, бумот на економијата на Калифорнија е толку различен поради просперитетниот технолошки сектор, забавната индустрија и земјоделството.

Разликата е уште поголема ако се земе предвид соодветната популација. Велика Британија има околу 66 милиони жители а населението во Калифорнија е 40 милиони.

Британската економија почна да опаѓа минатата година, а многумина веруваат дека изгледите за тоа не се особено добри поради излезот од ЕУ и двосмисленоста во врска со процесот на преговори.

Разликата меѓу двете економии исто така е делумно под влијание на флуктуации на девизниот курс.