Светски познатиот економист, Нуриел Рубини, кој ја предвиде финансиската криза во 2008 година, претстави нова прогноза.

Тој во својата анализа посочи дека годините на исклучително лабава фискална и монетарна политика ја насочиле глобалната економија кон побавен економски раст и висока инфлација.

Според него, стагфлацијата од 70-тите години на минатиот век ќе биде комбинирана со должничката криза по 2008 година “, а тоа ќе ги доведе во ќор-сокак централните банки ширум светот.

Односите на долговите во напредните економии и во повеќето економии во развој, беа значително пониски во текот на 1970-тите, поради што стагфлацијата во минатото никогаш не била поврзана со должнички кризи. Од друга страна, финансиската криза од 2007 и 2008 година, т.е. колапсот на кредитниот пазар ја намали инфлацијата и практично ја водеше економијата во насока на дефлација.

Засега, лабавите монетарни и фискални политики ќе продолжат да ги разгоруваат меурчињата низ целиот пазар, поттикнувајќи несреќа на „бавно движење“, продолжува тој, додавајќи дека насекаде сме опкружени со предупредувачки знаци за многу високи стапки на заработка, ниски премии, надуени цени на технологијата. средства, процут на крипто-пазарите, корпоративен долг со висок принос, обврски за обезбедување на долг, сомнителни акции на компании …

Како што растат јавните и приватните долгови, економиите веќе ќе бидат заробени во долгови. Иако инфлацијата расте, централните банки се плашат да ги заостри каматните стапки за да не ни се случи низа банкрот. Сето ова, нагласува Рубини, доведува до инфлација и длабока стагфлација.

Покрај тоа, инфлацијата, како и неизвесноста, ќе доведат до зголемување на ризикот од премии.

Рубини заклучува дека нивоата на задолженост сега се околу трипати повисоки отколку пред 50 години, а реакцијата на инфлацијата може да доведе до економска депресија, односно многу тешка форма на рецесија.