Сеуште има време САД и Кина да ја избегнат трговската војна со помош на мултилатерални преговори,изјави главниот економист на MMF Маурис Обсвелт.

Тој на конференцијата за новинарите по повод презентирање на извештајот од MMF под назив „Перспективите на светската економија“, укажа на тоа дека уште е рано да се зборува за трговска војна, бидеќи тарифите немаат стапено на сила, пренесува „Rojters“.

 

„Во овој момент, иако има неколку предупредувања, станува збор за псевдо-војна“, изјави тој, оценуваќи дека има простор  државите да размислат за преговори.