ДУБАИ (Ројтерс) – Економијата во Дубаи порасна за 1,94 отсто во 2018 година, соопшти владата во средата, забавувајќи се на стапката на раст од 2,8 отсто во 2017 година и со најниско темпо од економската криза во 2009 година, кога економијата беше заплеткана од должничката криза.

Дубаи, кој има диверзифицирана економија која се фокусира на туризмот и на меѓународните деловни услуги, е повредена од грубиот пад на пазарот на недвижности.

“Слабеето на надворешните деловни активности, силниот американски долар и тековната корекција на пазарот за недвижнини се главни вени за голем број витални сектори”, рече Моника Малик, главен економист во Абу Даби Комерцијална банка.

Цените на недвижностите во Дубаи паднаа за повеќе од една четвртина од нивниот врв во 2014 година. С & П соопшти дека минатиот месец очекува пад на цените за уште 5-10 проценти оваа година, поради континуираниот јаз помеѓу понудата и побарувачката, пред да се стабилизира во 2020 година.

На Дубаи му требаа 20 милијарди американски долари за финансиска помош од Абу Даби, кој е богат со нафта, за да се опорават од должничката криза во 2009 година, предизвикана од уривањето на цените на имотот, кои се заканија дека ќе принудат некои државни претпријатија да генерираат милијарди долари долг.