Протестите во Москва започнаа поради проблеми со претстојните локални избори, затоа што уште еднаш на многумина кандидати на опозицијата не им беше дозволено да се регистрираат. Ова предизвика незадоволство, но не толку од 20-годишнината на Путин на власт, туку од други фактори. Протестите се главно против политичкиот систем во Русија, кој ќе продолжи да постои дури и откако ќе се отстрани сегашното олицетворение од власта, рече доц. Александар Сивилов, предавач на универзитетот во Санкт Петерсбург:  „ св.Климент Охридски “

„За Москва, 20 или 40 илјади не е огромен протест. Зборуваме за град кој веројатно има околу 15 милиони луѓе. На последните парламентарни избори во Русија, луѓето околу Алексеј Навални не успеаја да добијат сериозен процент од гласовите. Вистинската опозиција во Русија е Комунистичката партија, колку и да е чудно можеби за некои. Има потенцијал, особено во селата. Ситуацијата е многу полоша отколку во Москва, која функционира како центар на една империја. Многу средства се концентрирани во Москва, и ако одите таму, веројатно нема да доживеете криза. Но, на село, ситуацијата е многу потешка и таму опозицијата има многу посилни аргументи да бара промена на власта “, изјавува професорот.

Одењето на Крим на ноќните собири на Крим е дел од стилот на управување на Путин – силен лидер, спорт, мотори. Овој моторциклен клуб веќе долго време се поврзува со Путин, и тие служат некои од политичките функции за промовирање на истиот. Организацијата на кампањата не беше случајно на Крим и Путин покажа дека е дел од Русија и не постои начин да се третира поинаку, рече асоцијацијата.

„Путин политички успеал да ја доведе Русија кон еден од најважните меѓународни фактори. Успеа да ја стабилизира земјата и да ја направи еден од половите на сега мултиполарниот свет. Ова е она што ги привлекува Русите – чувството за значење. Во економски поглед, неговите први два термина беа дефинитивно поуспешни и тоа е поврзано со меѓународната состојба. По кризата во 2009 година, ситуацијата се влоши и по 2014 година и наметнувањето санкции дополнително ја потресе економската позиција на Русија. Поврзано со овие санкции е продолжувањето на зајакнувањето на одредени сектори на домашно производство, особено земјоделството. Сепак, постојат и области со силен заостаток, а тоа најјасно се чувствува во високо-технолошкиот сектор. Друг пример се вселенски летови, тие таму не развиваат висока технологија, туку едноставно се потпираат на советското наследство. Слична е ситуацијата во воената индустрија “, рече Сивилов.

Санкциите се обидуваат да го ослабат влијанието на Русија. Москва во последниве години игра стратешки партнер со Кина, што претставува голема закана за САД, рече тој.

Ова најверојатно ќе биде последниот мандат на Путин, се вели дека се бара негов наследник и дека тој веќе е назначен, но тоа ќе биде јасно во последен момент. Веројатно е и предвремена промена, според опцијата со која дојде самиот Путин. Претседател и самиот Путин да останат на власт некое време и да го контролираат процесот, рече доц. професор Сивилов

Путин никогаш јасно не се прогласи за либерал, иако тој беше прикажан како таков што доаѓа од либерални кругови. Клучот за неговиот избор беше Борис Елцин:  да не се биде комунист, а тоа што го гледаме е факт, коментираше професорот.

 

Забрането превземање на содржината без претходно одобрение од редакцијата на БанкоМетар.мк