Претседателката на Европската централна банка (ЕЦБ) во четвртокот, по најавата за зголемување на основната каматна стапка за 0,25 процентни поени на рекордни четири отсто, изјави дека не може од сега да ги прогнозира следните чекори на Банката, имајќи предвид дека Еврозоната минува низ долг период на „многу бавен раст“ и покрај „увереноста“ дека растот ќе се засили следната година.

– Не можеме да кажеме ништо сега кога сме на високи вредности, додаде Лагард, посочувајќи дека ажурираните прогнози на ЕЦБ предвидуваат просечна инфлација во 2025 година од над два отсто.

Овој десетти по ред раст на каматната стапка, ЕЦБ го правда со напорите за справување со инфлаторниот бран, нагласувајќи дека ваквото ниво на каматата ќе помогне инфлацијата да се врати во целните рамки од два отсто.

Според извори во Банката, ова „мало покачување“ на стапката многу веројатно ќе биде и последно, но некои аналитичари не се убедени дека ова е крајот на циклусот на растот на основната камата на ЕЦБ.

Економистот на Дојче банк, Марк Вал, смета дека и покрај сигналите дека ова е последно покачување, нема гаранција дека тоа навистина ќе биде така, имајќи пред вид дека инфлацијата се уште „не е победена“.

Според него, ваквите резерви се резултат на неодамнешниот нов раст на цената на нафтата, која во четвртокот достигна највисоко ниво во последниве 10 месеци од над 93 долари за барел.

Експертите сметаат дека колку подолго трае високата стапка на инфлацијата, толку поголема е веројатноста дека граѓаните ќе бараат повисоки плати, а компаниите зголемени цени.

Ревидираната прогноза на ЕЦБ е дека инфлацијата на крајот на годинава ќе биде 5,1 отсто, следната година 2,9, а во 2025 година 2,2 проценти.

Дополнително, сигналите за „последно покачување на каматната стапка во тековниот циклус“ не влијаеја на финансиските пазари, што заедно со податоците за подобрени економски перформанси во САД, резултираше со пад на вредноста на еврото на 1,0655 долари, што е негово најниско ниво во последните четири месеци, како и со намалување на приходите од референтните државни обврзници за 0,11 отсто.

Според економист од Институтот за меѓународни финансии, Робин Брукс, со ваквото однесување финансиските пазари и порачуваат на ЕЦБ дека е премногу ригидна и дека нејзините зголемувања на каматите се контрапродуктивни.

Претходните зголемувања на каматната стапка на ЕЦБ го активираа алармот во неколку европски земји, а владите во Рим и Мадрид уште во текот на летото се изјаснија против натамошните зголемувања на каматата.

Најновиот раст на каматната стапка уследи по ревидираните прогнози за раст на економијата во Еврозоната за оваа година од 0,7 отсто, за разлика од јунските предвидувања за зголемување од 0,9 проценти, како и со ревизија на прогнозите за економскиот раст за следната година од 1,5 на еден отсто и за 2025 од 1,6 на 1,5 проценти. Ваквите ревидирани прогнози се образложени со очекувањата за намалување на домашната побарувачка и слабеењето на меѓународната трговска клима.

Овие предвидувања и неодамнешните податоци за економски раст во Еврозоната во вториот квартал од само 0,1 отсто, се должат на слабоста во Германија, која западна во рецесија на почетокот на годината како последица на индустриското забавување, високите трошоци за енергија и намалениот извоз кон клучните партнери, како Кина, и која се уште се бори „да застане на нозе“.

Сепак експертите посочуваат дека и покрај растот на трошоците за задолжување кое почна од минатата година, инфлацијата се покажа како „неверојатно тврдоглава“, задржувајќи се на 5,3 проценти минатиот месец.

Растот на цените забави, особено поради намалените трошоците за енергија, но официјалните лица сега се загрижени дека инфлаторниот притисок го одржуваат други фактори, а пред се зголемувањето на платите.

Во вакви услови во Еврозоната, за следната недела се закажани заседанија на раководните тела на американската Управа на федералните резерви (Фед) и на британската централна Банка на Англија, на кои треба да донесат одлуки околу нивните каматни стапки, што може индиректно да се одрази врз состојбите во ЕУ.