И покрај тоа што бензинските автомобили сè уште се најбарани, порастот на регистрациите на нови автомобили во Европа минатиот месец беше резултат на порастот на популарноста на електричните возила.

Во август, електричните автомобили го забележаа својот втор најголем месечен удел на пазарот. На 28 европски пазари, електричните возила учествуваа со 22 отсто од вкупните регистрации, според JATO Динамикс. Најпродаван модел е Teсла Moдел Y со 21.549 примероци регистрирани во август, што е зголемување од 208 отсто во споредба со истиот месец минатата година.

Во текот на првите осум месеци од годинава регистрирани се вкупно 169.420 електрични возила, најмногу во Европа, информира Пословни хр. Дел од значајниот раст на продажбата е забележан за моделите како Рено Клио (+145 проценти), Teсла Moдел 3 (+307 проценти), Фолксваген ИД.4 (+61 проценти) и БМВ X1 (+392 проценти).