Оваа година двајца од првите десет најбогати Словенци влегоа во областа на производството на храна. Зошто богатите вложуваат многу во земјоделството? Минатата година компанијата на еден од најбогатите Словенци купи парцела од 22 хектари во општина Прекмурје во Добровник за 2,2 милиони евра.

Боштјан Бандељ и неговиот брат Матеј планираат таму да подигнат индустриски оранжерии, со кои имаат за цел да ја зголемат самодоволноста на храна во Словенија за неколку десетици проценти во различни видови зеленчук. Бандељ се рангира меѓу богатите со компанијата Белектрон, која тргува со купони за емисија.

Во областа на производството на храна годинава влезе и крајбрежниот бизнисмен Иво Боскарол, анализира Форбс Словенија. Најбогатите Словенци не се единствените заинтересирани за земјоделско земјиште и производство на храна. Во 2020 година, медиумите ја повторија информацијата дека американскиот милијардер Бил Гејтс е меѓу најголемите приватни сопственици на земјоделско земјиште во Соединетите држави.

Во последните години, дури 169.968 хектари земјоделско земјиште купил основачот на Aмазон, Џеф Безос. Активен е и инвеститорот Ворен Бафет, кој наводно ја купил својата прва фарма во Небраска за 10.000 долари пред да влезе во средно училиште. Меѓу главните сопственици на американско земјиште е Стен Кроенке, кој е и сопственик на една од најголемите спортски империи во светот.

„Постојат главно две причини за ова“, вели менаџерот за финансиски инвестиции Алеш Локар.

„Првиот е финансиски едноставен – се работи за диверзификација. Повеќето од овие луѓе сè уште имаат многу богатство или во сопствени компании или во некои други компании. Друга причина е посуптилна. На нашата планета има релативно малку работи кои се ограничени, а една од нив е земјоделското земјиште. Ова е и причината зошто тие имаат инвестициска привлечност, бидејќи можат да понудат поврат. Тоа нема да го обезбеди само производството на храна, туку и самата земја ќе добие вредност“, вели Локар.