Се очекува министерката за финансии на САД, Џенет Јелен, да ги предупреди банкарите и технолошките директори во четврток дека иако вештачката интелигенција може да ја отвори вратата за огромни награди за финансискиот систем, технологијата исто така се заканува да воведе нови опасности, според извадоци од говорот споделени прво со Си-Ен-Ен.

Говорот на Јелен на конференција за финансиска стабилност ги претставува нејзините најобемни забелешки до сега за вештачката интелигенција.

Тоа доаѓа додека инвеститорите се обидуваат да добијат дел од бумот на вештачката интелигенција, технолошките гиганти се впуштаат во трка со вештачка интелигенција, а регулаторите се грижат за тоа што може да тргне наопаку.

„Огромните можности и значителните ризици поврзани со употребата на вештачката интелигенција од страна на финансиските компании го придвижија ова прашање кон врвот на агендите на финансиските регулатори“, планира да каже Јелен во подготвените забелешки што ќе бидат дадени на конференцијата, која се одржува во четврток во американското Министерство за финансии и во петок во институцијата Брукингс. Настанот, вклучително и забелешките на Јелен, треба да се пренесуваат во живо.

На страната на можностите, Јелен ќе забележи како вештачката интелигенција веќе била користена од инвеститорите за поддршка на прогнозирањето и управувањето со портфолиото и од банките за борба против измамата и поддршка на услугите на клиентите, според подготвените забелешки.

Во иднина, Јелен се очекува да каже дека „брзата еволуција“ на вештачката интелигенција би можела да го отвори патот кон финансиските услуги поевтини и полесни за пристап, укажувајќи конкретно на напредокот во обработката на природниот јазик, препознавањето на слики и генеративната вештачка интелигенција.

Чет-ботови со вештачка интелигенција, вклучувајќи ги ChatGPT на OpenAI и Gemini на Google, ги воодушевија корисниците со нивните способности. Најновите алатки за вештачка интелигенција речиси веднаш можат да создадат слики, да текстови текстови на песни, а некои дури и да генерираат видеа со квалитет на филм.

Самата Јелен експериментирала со чет-ботови со вештачка интелигенција, изјави претставник на Министерството за финансии за Си-Ен-Ен.

„Знам дека сите вие ​​овде, исто така, признавате дека употребата на вештачка интелигенција од финансиските институции доаѓа со ризици заедно со овие можности“, вели Јелен во подготвените забелешки.

Претставник на Министерството за финансии изјави за Си-Ен-Ен дека конференцијата се очекува да вклучи мешавина од регулатори, технолошки директори, менаџери на средства, осигурителни компании, академици, граѓански организации и мали и големи банки.

Минатиот декември, тим водечки американски регулатори предводени од Јелен за прв пат предупреди дека вештачката интелигенција претставува ризик за финансискиот систем. Советот за надзор на финансиската стабилност, тим на регулатори SWAT формиран по финансиската криза во 2008 година, формално ја назначи вештачката интелигенција како „ранливост што се појавува“.

Во својот говор, Јелен планира да каже што може да тргне наопаку на финансиските пазари.

На пример, Јелен ќе забележи дека „сложеноста и непроѕирноста“ на моделите со вештачка интелигенција може да предизвика проблеми.

Проблемот е што многу модели со вештачка интелигенција функционираат како „црна кутија“, што значи дека нивната внатрешна работа е непробојна за надворешни лица.

Ако фирмите од Волстрит се потпираат на мистериозни модели на вештачка интелигенција, регулаторите ќе се борат да разберат колку се навистина безбедни нивните системи.

Јелен планира да наведе и „несоодветни рамки за управување со ризик“ околу ризиците со вештачка интелигенција и „интерконекциите што се појавуваат бидејќи многу учесници на пазарот се потпираат на истите податоци и модели“.

Со други зборови, ако сите инвеститори се потпираат на алатки кои го даваат истиот резултат, тоа би можело да предизвика преполни позиции на пазарот кои ги влошуваат движењата на пазарот, и наопаку или надолу.

Исто така, Јелен ќе каже дека постои ризик од „концентрација“ поврзан со фактот дека има само неколку компании кои обезбедуваат модели на вештачка интелигенција. Тоа значи дека ако некој падне, многу фирми од Волстрит би можеле да бидат погодени.

Друга грижа: моделите со вештачка интелигенција понекогаш можат да извлечат пристрасни резултати. И тоа би можело да биде голем проблем во реалниот свет, особено кога станува збор за донесување финансиски одлуки како на пример кој добива заем.

„Недоволните или неисправни податоци, исто така, може да овековечат или внесат нови предрасуди во донесувањето финансиски одлуки“, ќе рече Јелен, според подготвените забелешки.

Еден голем предизвик со кој се соочува вештачката интелигенција на кој Јелен не се осврнува во извадоците од нејзиниот говор: таканаречените халуцинации. Моделите со вештачка интелигенција имаат историја на измислување работи, често на убедлив начин.

Ваквите халуцинации претходно ги доведуваа адвокатите во неволја кога ја наведоа судската пракса која не постоеше.

Се очекува Јелен да нагласи дека регулаторите планираат да продолжат да го следат влијанието на вештачката интелигенција врз финансиската стабилност.

Со оглед на тоа колку брзо се развива вештачката интелигенција, Јелен ќе каже дека регулаторите и индустријата можат да користат анализа на сценарија за подобро да ги разберат „идните ранливости“ и што може да се направи за „да се зголеми отпорноста“.

Официјален претставник на Министерството за финансии изјави за Си-Ен-Ен дека FSOC работи на поврзување на точките за тоа како вештачката интелигенција може да претставува закана за финансискиот систем, вклучително и со засилување на напорите да се следи како веќе се користи.

Се разбира, самите американски претставници се потпираат на вештачката интелигенција за да ја завршат својата работа.

На пример, американската Управа за јавни приходи (ИРС) минатиот септември објави дека започнала да користи вештачка интелигенција за откривање на даночни измами.

И во февруари, Министерството за финансии откри дека тивко распоредила вештачка интелигенција за да ги фати лошите момци кои се обидуваат да украдат од даночните обврзници.

Министерството за финансии планира да направи уште повеќе со вештачката интелигенција во иднина.

„Се ангажиравме со јавниот и приватниот сектор за користење на вештачката интелигенција за откривање на некои од најголемите ризици со кои се соочуваме, од перење пари, до финансирање тероризам, до затајување санкции“, планира да рече Јелен.