© Reuters. Turkish President Erdogan speaks during a meeting of his ruling AK Party in Ankara

ИСТАНБУЛ (Ројтерс) – Турските банки треба да понудат заеми со пониски каматни стапки за претприемачите за да ги зголемат инвестициите, беше цитиран денес (во вторник) претседателот Ердоган, кој рече дека ќе ја намали инфлацијата.

Ердоган, самопрогласен “непријател” на каматните стапки, рече дека високата инфлација е предизвикана од високите каматни стапки и постојано повикува на пониски трошоци за позајмување.

Загриженоста околу контролата на Ердоган врз монетарната политика и способноста на централната банка да се бори против инфлацијата под политички притисок помогнаа да се намали турската лира до околу 33 отсто оваа година.

“Сите финансиски сектори треба да го отворат патот за претприемачите во инвестициите, особено да даваат заеми што не се со висок интерес, но со ниски каматни стапки”, објави државната новинска агенција Анадолу, која го цитираше Ердоган.

“Овој низок интерес ќе ја намали инфлацијата, која е загрижувачка”.

Централната банка на Турција ја зголеми стапката за 6,25 процентни поени во септември на 24 отсто за да ја намали инфлацијата и да стави под контрола лирата.

Инфлацијата достигна скоро 25 отсто во септември, покажуваат официјалните податоци, највисоко ниво за 15 години, со што се фокусира на тоа дали централната банка ќе треба да испорача засилена стапка на пораст.

Дванаесет од 15 економисти во анкетата на Ројтерс очекуваат централната банка да застане решително на политиката на состанокот за монетарната политика во четврток.

Ердоган рече дека неговото мислење за инфлацијата и каматните стапки може да предизвика конфликти со академиците.

“Ова е нешто што верувам, бидејќи е докажано. Тие не обезбедуваат докази додека зборуваат, ние обезбедуваме докази додека зборуваме”, се цитира тој.

“Затоа, го кажувам ова начело: каматата е причина, инфлацијата е резултат.”