Втората по големина криптовалута, Ethereum, порасна за 150% досега во 2021 година. Ова ја донесе неговата пазарна капитализација на над 200 милијарди долари. Повеќето (особено нови) трговци се фокусирани на цената на еден токен, иако тоа е целосно зависно од количината на токени на пазарот, и затоа пазарната капитализација е добра метрика што може да ги спореди, меѓу другото, потенцијалот и големината / успехот на проектите.

Зошто е важна пазарната капитализација?

Инвеститорите, претежно оние кои доаѓаат од традиционалните индустрии, се навикнати да користат друга метрика за споредување на проекти, на пример: приходи, профитабилност и удел на пазарот. Во меѓувреме, при проценка на крипто-проекти со повеќе „случаи на употреба“, нема мерка што би можела да го процени нивниот потенцијал. Етериумот може истовремено да дејствува како дигитална продавница со вредност, додека истовремено тој токен функционира како главен двигател на екосистемот Етереум.

За да ја докажеме кратковидоста да гледаме единствена симболична цена, го земеме Кардано како пример. Токенот АДА има цена под 1 долар, иако неговата пазарна капитализација е поголема од 26 милијарди долари. Затоа, бројот на издадени токени е исклучително важен. Од друга страна, цената на Cover Token (COVER) е скоро 1.600 УСД, иако неговата пазарна капитализација е под 100 милиони УСД. Ако токенот Кардано достигне цена од 1.600 долари, неговата пазарна капитализација ќе биде околу 72.000.000.000.000 американски долари, што е скоро 76 пати поголема од капитализацијата на Биткоин, и тоа не е баш реално.

Иако придобивките од споредувањето на средствата од различни класи се дискутабилни, пазарната капитализација работи на ист начин за стоки, акции и фондови. Некои дополнителни метрички вредности често се користат за анализа на големината на одредено средство, но тие не се применливи на пазарот на криптовалути.

Ethereum вреди колку гигантите на традиционалниот пазар

Според 8marketcap.com, пазарната капитализација на Етериум неодамна ги надмина Новартис, АТ & Т и Циско. Затоа, фер е да се направи генерална споредба со овие компании затоа што инвеститорите би можеле да се определат за едната или за другата. Ethereum во моментов е само на две места под Кока-Кола.

Новартис Интернешнл АГ, со седиште во Швајцарија, е основана во 1857 година. Со повеќе од 110.000 вработени, производителот на лекови оствари нето приход од 8,1 милијарди долари во 2020 година. Затоа, споредбата на апсурдна е споредбата на 165-годишна компанија која многу се потпирала на истражување, производство и дистрибуција со протокол базиран на технологија (Ethereum), кој нема ниту „вработени“, ниту тимови за развој.

Компаниите ризикуваат да создадат дополнителни акции, за разлика од календарот на фирми за снабдување на Етериум. Слични проблеми се јавуваат околу даноците, обврските и потенцијалната владина контрола. Сепак, децентрализираните протоколи се поизолирани од ваквите ризици, што оправдува многу поголема проценка.

Да заклучам, иако има смисла да се спореди пазарната капитализација на различни средства, чисто технолошката природа на криптовалутите нуди многу предности, а со тоа и можности за поголема пазарна капитализација. Ethereum во моментов е 54-та најголема актива во светот, што е уште едно големо признание за пазарот на криптовалути. Биткоинот во моментов е на 8-то место!