Министрите за финансии на Европската унија во саботата го поддржаа поедноставувањето на фискалните правила на Унијата што ќе ги направи потранспарентни и предвидливи.

Но, останува многу да се направи за да се договорат овие измени, изјави висок претставник на Европската комисија.

Потпретседателот на Еврокомисијата, Валдис Домбровскис, по состанокот на министрите за финансии во Хелсинки изјави дека генерално е прифатена идејата што ја постави независниот европски фискален комитет (ЕФБ) да се фокусира на правилата за долг и владино трошење.

„Секако е опција да се разгледа и е релативно добро примена“, рече Домбровскис на прес-конференција по неформалните разговори во Хелсинки. „Многу земји-членки се за поедноставување на правилата за зголемување на транспарентноста и предвидливоста“, рече тој.

Фокусирањето на јавниот долг и трошењето на владата би ги потенцирале лесно да се проверат параметрите над кои контролата ја имаат министерствата за финансии. Фокусот на тековните правила е на структурните дефицити – вештачки пресметан параметар кој често се ревидира и не влијае на министрите за финансии.

Првпат формулирани во 1997 година, правилата на ЕУ, наречени Пакт за раст и стабилност, го ограничуваат кредитирањето во економскиот блок на земјите што го користат еврото како своја валута, но оставаат земјите членки да ги контролираат државните долгови и дефицитот.

По измените во 2005, 2011 и 2013 година, правилата станаа толку сложени што Комисијата објавува прирачник од скоро 100 страници секоја година за да објасни како функционира сето тоа, заедно со многу исклучоци.

Клучните два елементи на правилото се ограничувањето на буџетскиот дефицит од три проценти од БДП и максималното ниво на јавниот долг од 60 проценти.

 

Забрането превземање на содржината без претходна согласност од редакцијата на БанкоМетар.мк