ЕУ формално го блокираше кандидатурата на Thyssenkrupp и Tata Steel за заедничко вложување. Европската комисија вели дека германските и индиските компании не направиле доволно за да ја олеснат општата загриженост дека договорот ќе ја намали конкурентноста и ќе доведе до повисоки цени. Thyssenkrupp објави минатиот месец дека го укинува спојувањето, што би го создал вториот по големина европски производител на челик, наведувајќи ги “континуираните грижи” на комисијата. ЕУ блокираше 10 договори во изминатата деценија,а одобри 3.000 договори за аквизиција на вакви гиганти.