Во вторникот, Европскиот парламент даде конечно одобрение за задолжителната примена на нула стапки на емисии за нови автомобили и комбиња од 2035 година, што значи дека за 12 години повеќе нема да се продаваат нови автомобили на бензин и дизел.

Новите стандарди за емисија на CO2 за автомобили и комбиња се дел од законодавниот пакет „Подготвени за 55“, а беа поддржани со 340 гласа „за“, 279 „за“ и 21 воздржан. Регулативата ја поддржаа претставници на социјалдемократите, зелените и либералите.

„Оваа регулатива го поттикнува производството на возила со нула и ниски емисии (…) Овие цели обезбедуваат јасност на автомобилската индустрија и ги поттикнуваат производителите на автомобили да иновираат и инвестираат. На потрошувачите ќе им биде поприфатливо да купуваат и користат возила со нулта емисија, и тие ќе се развијат побрзо и пазарот на половни возила. На тој начин, одржливиот транспорт ќе стане достапен за сите“, рече известувачот од клубот на Либералите, Јан Хуитема.

За 12 години повеќе нема да може да се продаваат нови дизел и бензински мотори, туку само нови возила со нула штетни емисии. Преодните цели за намалување на штетните емисии за 2030 година се 55 отсто за автомобили и 50 отсто за лесни комерцијални возила.