© Reuters. FILE PHOTO: EU flags are seen outside the EU Commission headquarters in Brussels

БРИСЕЛ (Ројтерс) – Европската комисија во четвртокот покрена правна постапка против Малта и Луксембург за непотполна примена на правилата на Европската унија за спречување на перење пари во банки и преку компании.

Тие се дел од неколку држави на ЕУ, каде што банките се вмешани во скандали за перење пари, но тие не успеаја да ги зајакнат нивните правила за борба против финансискиот криминал, изјави Комисијата на ЕУ.

Малта е предмет на дисциплинска постапка што ретко се користи, откако се појавиле сериозни недостатоци во нејзиниот надзор на меѓународниот заемодавач Pilatus Bank, базиран на островот кој оваа недела беше затворен од страна на Европската централна банка во врска со перење пари и обвиненија за измама.

Заемодавачот добил чист лист од малтешките власти и покрај наводите за обработка на корумпирани исплати за високи личности од Азербејџан од страна на истражувачкиот новинар Дафне Каруана Галиција, која пред една година беше убиена од автомобил-бомба.

Не постои докажана врска помеѓу нејзиното убиство и извештаите што таа ги напиша за банката.

Малтешките власти презедоа мерки против банката откако нејзиниот претседател беше обвинет за финансиски криминал во САД.

По истрагата на Европскиот банкарски орган, чуварот на блокот, Комисијата во четвртокот изјави дека ќе бара промени во начинот на кој функционира супервизорот на Малта за борба против перењето пари, единицата за финансиско разузнавање (ФИАУ).

Потребно е да се спроведуваат правилата на ЕУ за спречување на перење пари со исти високи стандарди како во ЕУ за да се избегне создавање слаба врска “, рече комесарот за правда на ЕУ, Вера Журова.

FIAU има десет дена за да се усогласат со барањата, кои вклучуваат подобрување на нејзиното следење и санкциони постапки против банки, компании за онлајн коцкање и други сектори кои би можеле да се користат за перење валкани пари.

ЛУКСЕМБУРГ

Во посебна одлука, Комисијата го тужеше Луксембург за непотполна примена на новите правила и побара од Судот на правдата на ЕУ да наплати еднократна сума и дневни казни сè додека Луксембург не ги преземе неопходните мерки.

Ревидираните правила – кои бараат објавување на сопствениците на компании и фондови, посилни овластувања за санкционирање против перење пари и построги проверки на банки, адвокати и сметководители – мораше да се применуваат во земјите на ЕУ од јуни 2018 година, но Луксембург не успеа целосно да ги спроведе.

Комисијата испрати правни предупредувања од истата причина за Естонија и Данска, кои се соочуваат со скандал за перење пари што ја имплицира Данске банка. Вкупно 21 од 28-те земји-членки на ЕУ досега ги добија овие предупредувања за одложувања во примената на новите правила, соопшти Комисијата, иако повеќето од нив се согласиле за примена.

Само Луксембург, Ирска и Романија во претходните одлуки се тужени.

Луксембург меѓу државите на ЕУ е рај кој се користи за да се избегнат парични казни за банките за перење пари, и покрај меѓународните упатства кои препорачуваат објавување на санкции како клучна мерка за спречување на финансискиот криминал.

Војводството тајно наметна парична казна од 8,9 милиони евра (10,16 милиони долари) минатата година на Индустриската и комерцијална банка на Кина (ICBC), со седиште во Луксембург, откако шпанската истрага покажа голема операција за перење пари во банката, изјавија правни извори за Ројтерс.