Европската унија постигна компромис за новата буџетска рамка за периодот од 2021 до 2027 година.

Како што објави претседателката на Европската комисија на својот профил на Твитер, членовите на Советот на Европа, врховниот орган на Унијата составен од шефови на држави или влади на 27-те земји-членки, се согласија МФФ, како официјално име за рамката на буџетот, да биде активна. Државите ќе ги решат меѓусебните спорови пред Европскиот суд на правдата (ЕСП).

Европската комисија може да го отвори прашањето за владеењето на правото во секоја од земјите во една од следните години.

МФФ вреди 1,8 трилиони евра. Вклучува и 750 милијарди помош за земјите од ЕУ за надминување на последиците од пандемијата.

Исто така, МФФ содржи и помош од 9 милијарди евра за Западен Балкан.

Комесарот за проширување на ЕУ, Оливер Вархеј, во четвртокот ги повика балканските држави итно да ги спроведат неопходните реформи, особено во областа на владеењето на правото, за дистрибуција на помошта.

„Немаме време за губење“, рече тој за време на состанокот преку Интернет со претставници на Управниот одбор на Балканскиот фонд, кој се состои од истакнати министри на владите на земјите од Западен Балкан, донатори, членови на одделни земји на ЕУ, претставници на Европската комисија.

Покрај грантовите од 9 милијарди евра, Унијата верува дека реформите и инвестициите во Брисел ќе привлечат странски инвеститори кои ќе донесат најмалку уште 20 милијарди евра инвестиции.

Сите овие пари треба да се влеат во нашиот регион во следните пет години.

Според новата методологија, таа повеќе нема да се дистрибуира според земјите, туку ќе се финансираат проекти.

Финансиската помош на Брисел за земјите од Западен Балкан е поврзана со реформите, особено во областа на владеењето на правото.