EU prepares to step up confrontation with Italy over budget

БРИСЕЛ (Ројтерс) – Италијанскиот буџетски спор со Брисел веројатно ќе ескалира во наредните недели, освен ако Рим ги ревидира плановите за слободно трошење, велат официјалните претставници на ЕУ, и може да доведе до парични казни, замрзнување на фондовите на ЕУ и следење на продажбата на обврзници.

Минатата недела Европската комисија го отфрли нацрт-буџетот на Италија за следната година, велејќи дека тоа е очигледна повреда на фискалните правила на Европската унија и може дополнително да го зголеми огромниот јавниот долг на земјата.

И покрај предупредувањата и превирањата на ЕУ што ги зголемија трошоците за сервисирање во Рим, евроскептичната влада на Италија не се повлече од својот план за зголемување на својот буџетски дефицит на 2,4 проценти од бруто-домашниот производ (БДП) следната година.

Ставот на Италија, најверојатно, ќе привлече критики од министрите за финансии на еврозоната на нивниот месечен состанок во понеделник, истакнаа официјалните претставници, нагласувајќи дека земјата е изолирана во валутната област од 19 држави.

Рим вели дека планираното трошење на дефицитот е за социјална помош, претходно пензионирање и инвестиции кои ќе го зголемат растот и со тоа ќе се намали долгот. Досега Рим не покажа подготвеност за промена на нацртот до крајниот рок од 13 ноември што го постави Брисел.

Официјалните претставници на ЕУ велат дека ако нема промени, Комисијата најверојатно ќе реагира на својот состанок на 21-ви ноември, со тоа што ќе започне дисциплинска постапка врз основа на тоа што прекумерниот долг на Италија од над 130 проценти од БДП не се намалува, како што се бара.

Комисијата во минатото секогаш чекаше конечни податоци за јавните финансии, достапни во април, пред да преземе дисциплински мерки во земјите на еврозоната.

Но, овој пат би можела да дејствува врз сопствените економски предвидувања, кои треба да се очекуваат на 8 ноември, за кои се очекува да покажат многу помалку оптимистичко сценарио од 1,5 отсто раст на БДП во 2019 година предвидено од страна на италијанската влада. Проценките за понизок раст би се претвориле во повисок долг и дефицит.

Како мерка на претпазливост, Брисел би можел да побара од Италија да префрли безначаен депозит од 0,2 отсто од БДП во фондот за спас на блокот, Европскиот механизам за стабилност.

Комисијата, исто така, може да утврди рок, што би можело да биде уште во февруари, за Италија да преземе активности за намалување на својот долг.

Прекршувајќи го тој краен рок може да предизвика построги санкции, вклучувајќи и реална парична казна од 0,2 проценти од БДП, суспензија на милијарди евра од фондовите на ЕУ и поблизок фискален мониторинг од Европската комисија и Европската централна банка, вклучувајќи мисии во Италија слични на оние во земји како Грција.

Ако продолжи да не соработува, Рим може да се соочи со уште построги казни според правилата на ЕУ. Тие може да вклучат парична казна во висина од 0,7 отсто од БДП, намалување на заеми од повеќе милијарди евра од Европската инвестициона банка, од кои Италија минатата година беше најголемиот корисник на ЕУ, и следење на претпазливоста на ЕУ во врска со плановите на Италија за издавање нов долг .