Париз губи пет позиции и се наоѓа на 25-то место поради влијанието на протестите на жолтите елеци

Време е да им кажете на пријателите во Њујорк или Лондон, кои ги направиле погрешните животни избори: Најквалитетните градови во светот обично се помалку глобалните главни градови.

Виена е најдобриот град во кој се живее веќе втора година во рангот на Economist Intelligence Unit (ЕИУ) за 2019 година. Австриската престолнина ја следи Мелбурн, додека Париз е долу поради протестите на жолтите елеци.

Австриската престолнина привлекува туристи со концерти на класична музика и нејзината империјална историја, но има и многу зелени простори, одлични јавни услуги и побезбедна околина, поради што минатата година го симна Мелбурн од врвот на 140 градови во светот. , што австралискиот град го окупираше веќе седум години.

Разликата меѓу двата града е минимална – 0,7 поени од 100. Виена добива 99,1 бода во рангот за 2019 година објавен денес, исто како и минатата година. Мелбурн постигна 98,4 поени и Сиднеј постигнува 98,1 поени.

Австралија и Канада доминираат во првите 10 со по 3 града, а Осака, Токио и Копенхаген го комплетираат списокот. Мелбурн, Сиднеј и Аделаид се оценуваат дека нудат најдобар квалитет на живот на јужниот континент, додека Калгари, Ванкувер и Торонто се најдобрите места во Северна Америка.

Најниските градови на рангот ги зафаќаат најнепривлечните градови во светот – последен е Дамаск, зад Лагос, Дака, Триполи и Карачи.

„Генерално, на нашиот индекс и понатаму доминираат средните градови во богатите земји“, се вели во извештајот, истакнувајќи го високо квалитетно образование, добро финансирано јавно здравство и функционални системи за транспорт. Овие градови – со население од 300.000 до еден милион луѓе – се сметаат за нешто средно помеѓу меfу населените и неразвиените места.

„Општо, во овие градови ги добивате сите придобивки. Добивате добра колекција на културни активности, имате добар пристап до здравството и образованието “, рече регионалниот директор на ЕИУ за Азија, Данкан Инес-Кер.„ Но, не добивате многу од неповолните страни што обично ги придружуваат големите градови, како метеж, криминал и општо негативни појави. “.

Рангирањето на 140 града се заснова врз критериуми, вклучително и стандард на живеење, криминал, инфраструктура, транспортна мрежа, пристап до образование и медицинска нега, економска политичка стабилност. За прв пат се рефлектира влијанието на климатските промени врз квалитетот на животот: во овој поглед, Каиро и Делхи се казнети заради лошиот квалитет на воздухот и лошото снабдување со вода.

 

Забрането превземање на содржината без претходна согласност на редакцијата на БанкоМетар.мк