Во вториот квартал од оваа година во ЕУ имало 19,2 милиони привремени вработени, што е за 2,3 милиони луѓе помалку отколку во претходните три месеци и дури три милиони помалку отколку во последниот квартал од минатата година, според податоците на Евростат.

Посебно беа погодени младите и нивното учество во овие договори падна од 46,2 проценти на крајот на минатата година на 42,7 проценти.

Од вкупниот број на луѓе кои останале без работа за време на коронакризата, дури 80,5 проценти од нив се оние кои имале договори за вработување на определено време, или четири од нив пет.

Оние кои имаа работа со скратено работно време беа исто така цел на отпуштања, оставајќи вкупно 2,8 милиони невработени во ЕУ, со над 10 проценти во Ирска, Шпанија, Португалија и Литванија.

Сите земји на ЕУ се соочија со привремени загуби на работното место, а во седум земји беше повеќе од 20 проценти повисоко отколку на крајот на минатата година. Најмногу во Литванија, дури 35 проценти, следени од Бугарија, Малта, Словенија, Естонија, Грција и Словачка.

Во текот на вториот квартал, во Хрватска имало 205 000 лица со договор на определено време, што е за 21 000 помалку отколку во првите три месеци од оваа година. Имаше 69.000 работници со скратено работно време, осум илјади помалку отколку во претходниот квартал.

Од друга страна, во четири земји, привременото вработување дури се зголеми за време на карантин, а најмногу во Унгарија, дури 27,7 проценти, а во Бугарија 10,9 проценти.

 

Забрането превземање на содржината без претходно одобрение од редакцијата на БанкоМетар.мк