Фајзер објави дека заработил дури 3,5 милијарди долари од продажбата на вакцината за коронавирусот Ковид 19,  во првиот квартал од оваа година.

Производител на лекови со седиште во Њујорк и германскиот партнер за вакцини БиоНТек соопшти дека продал вакцини во вредност од 3,46 милијарди долари во првите три месеци, што е скоро една четвртина од вкупниот приход, а сега предвидува продажбата во 2021 година да достигне околу 26 милијарди долари, а не околу 15 долари милијарди како што беше претходно предвидено.

За Фајзер, исто така, се вели дека има мистифицирано многу потези поврзани со профитабилноста на продажбата на неговите вакцини. На пример, САД им плаќаат околу 19,5 УСД за секоја доза од нивната вакцина, додека тие се договорија со Израел за откупна цена од околу 30 УСД по доза.

Фајзер изјави дека, дури и без продажба на вакцини, компанијата е на пат да ја постигне својата цел да ги зголемува приходите за најмалку 6 проценти секоја година до 2025 година.

„Со исклучок на растот обезбеден од вакцините, нашите приходи се зголемија оперативно за 8%. Покрај тоа, ние постигнавме важни клинички, регулаторни и комерцијални пресвртници, истовремено продолжувајќи да го зголемуваме нашиот капацитет за снабдување итно потребни дози за COVID-19 “, изјави извршниот директор Алберт Бурла.

Продажбата на лекови против карцином скокна за 18 проценти, а продажбата на лекови дадени во болници се зголеми за 11 проценти.

Pfizer и BioNTek наскоро би можеле да добијат одобрение од САД и ЕУ за вакцината за оние на возраст од 12 до 15 години и да продолжат со тестирање на вакцината и во други групи на пациенти, вклучително и бремени жени и деца на возраст од шест месеци до 11 години.

Партнерите исто така ја тестираат ефективноста на засилувачкото вбризгување на вакцината, што може да биде потребно за да се задржи имунитетот висок со текот на времето и да се заштитат луѓето од низа нови варијанти на коронавирусот кои можат полесно да се шират или да бидат поубиствени. Тие исто така развиваат нови верзии на вакцини кои имаат подолг рок на траење и не бараат замрзнување.

Компанијата исто така започна со тестирање на пилула за третман КОВИД-19.