За многу Балканци, Германија е нивната верзија на Ел Дорадо, земја во која може добро да се живее со својата работа. Но, дали навистина е така, може јасно да се види во податоците за платата објавени од Федералното биро за статистика.

Просечниот приход во 2020 година во Германија изнесуваше 47.700 евра бруто (пред оданочување), што значи дека во текот на првата година од пандемијата, приходот падна во просек за 300 евра во споредба со претходната година. За потсетување, просечниот приход е просечната вредност на бруто платата на сите вработени во Германија, пренесува „Феникс-магазин“.

Посебните плаќања, на пример во форма на одмор или бонуси, не се вклучени во податоците анализирани од експертите.

Користејќи ги најновите статистички податоци, германскиот деловен весник „Ханделсблат“ состави специјален извештај во кој се анализираат просечните приходи на вработените во Германија и дека варира во зависност од индустријата, регионот и полот на вработените.

Не е изненадувачки, тие открија дека постојат големи разлики во она што го заработувате секој месец, во зависност од секторот во кој се наоѓате. Податоците од Федералното биро за статистика покажуваат дека вработените кои работат во финансиските и осигурителните услуги, како и во ИТ секторите, се оние кои заработиле најмногу во 2020 година.

Тие добиваа просечно од 5.248 до 5.602 евра месечно (бруто). Најмалку заработувале вработените во туристичката индустрија, со просечна бруто плата од 1.893 евра месечно. Сојузната држава во која тие работат исто така има важно влијание врз платата на оние кои работат во Германија.

Според анализата на Федералното биро за статистика, вработените со полно работно време во Хамбург заработуваат најмногу во Германија, со просечен бруто месечен приход од 4.966 евра. И по Хамбург, на второ и трето место се федералните покраини Хесен и Баварија.

На дното на скалата е Мекленбург-Западна Померанија, каде вработените со полно работно време заработуваат 3.379 евра бруто месечно. Она што е особено забележливо е дека дури и по повеќе од 30 години обединување, разликата во заработката помеѓу Западна и Источна Германија е јасно видлива.

Родови разлики

Друг фактор што влијае на износот што го заработувате е полот. Според извештајот на Институтот, просечниот бруто приход за мажи кои работат со полно работно време во 2020 година изнесува 22,78 евра на час, додека за жените кои работат со полно работно време изнесува 18,62 евра.

Во 2020 година, жените добија околу 18 проценти помалку пари од нивните машки колеги. И со 20 проценти, разликата беше значително поголема во Западна Германија и Берлин отколку во источните држави каде што беше шест проценти.

Германската влада планира да го намали јазот во платите на 10% до 2030 година. Постојат неколку причини за големата разлика во просечниот приход помеѓу жените и мажите. Еден важен фактор е нивото на платите во индустријата.

Во секторите каде доминираат мажи, како што се финансиските услуги, ИТ и производството, платите во просек се повисоки. Во индустриите како што се медицинска сестра и социјална работа – каде што работат многу жени – платите се пониски.

Меѓутоа, дури и кога ќе се земат предвид индустриските разлики само на бруто платата помеѓу, на пример, инженери и жени со исто работно искуство, сепак постои разлика во платите од најмалку шест проценти, пренесува „Феникс-магазин“.

Просечен месечен (бруто) приход во Германија по индустрија во 2020 година

Финансиски и осигурителни услуги 5.602 €
Информации и комуникација 5,248 €
Снабдување со енергија 5.218 €
Професионални, научни и технички услуги 4.933 евра
Образование 4.650 €
Недвижен имот 4,271 €
Производство 4,271 €
Јавна администрација, одбрана и социјално осигурување 4.091 €
Рударство 4,083 €
Производство 4.062 €
Сервисна активност (вкупно) 4.033 €
Уметност и рекреација 3.871 €
Други услуги 3,871 €
Купувајте 3.735 евра
Водоснабдување 3.617 €
Изградба 3.540 евра
Транспорт и складирање 3.164 €
Хотели и ресторани (угостителство) 1.893 €

Просечен (бруто) приход во Германија во 16 држави месечно во 2020 година

Хамбург 4.966 евра
Хесен 4.835 евра
Баварија 4.652 евра
Баден-Виртемберг 4.646 евра
Берлин 4.502 евра
Северна Рајна-Вестфалија 4.429 евра
Бремен 4.422 евра
Рајнска област-Пфалц 4.186 евра
Долна Саксонија 4.135 евра
Шлезвиг-Холштајн 3.963 евра
Сар 3,959 евра
Бранденбург 3.575 евра
Саксонија 3.561 евра
Саксонија-Анхалт 3.539 евра
Тирингија 3.401 евра
Мекленбург-Западна Померанија 3.379 евра