Три години по влезот на Украинскиот пазар, бугарската компанија “Евроинс Иншурнс Груп” соопшти дека го раширува својот бизнис на овој пазар. Имено Евроинс ќе го диверзифицира и зголеми своето портфолио. Евроинс ја откупува компанијата ERV од германската компанија ERGO.  Зделката, чија цена не е сообштена, подлежи на одобрение от регулаторните власти. Намерата е по зделката двете осигурителни компании да влезат во стратешко партнерство.

 

Партнерство за диверзификација

ERV Украина има 10.7% пазарен удел во сегментот на туристички полиси за минатата година, со што се втори по големина во овој сегмент. Приходот од премии за 2017 година на ERV бил 5 млн. еврa, а клиентската база е 627 илијади луѓе. Досегашниот сопственик, германската ERGO, која што има бизнис во 30 држави во Европа и Азија, е последната западна компанија, која што излегува од украинскиот пазар.

“Среќни сме, дека потпишавме договор со ERV, кој што подразбира долгорочно партнерство во продажбите. Тоа ќе ни помогне да влеземе на нови пазари и ќе засили нашиот бизнис уште повеќе”, коментира Ричар Бадер, главен извршен директор на ERV во прес-конференцијата за зделката.

Можности за раст

Согласно договорот меѓу двете страни, зделката вкључва не само префрлувањето на портфелот и бизнисот, но и техничките резерви, како и трансфер на ноу-хау и возможности за бугарската компанија да продава патничко осигурување со брендот на ERV и в другите земји во кои што оперира.

Плановите се ERV да се зачува како самостојно осигурително друштво и да биде развивана како одделна компанија, фокусирана на туристичкото осигурување”, посочи на прес-концеренција Кирил Бошов, главен извршен директор на Евроинс Иншурнс Груп.

Во последните години групата Еурохолд ги купи неколку осигурителните копмании. Германската Talanx International во Бугарија и Украина – соодветно и “ХДИ Застраховане” и HDI Strakhuvannya, на холандската Achmea во Бугарија – “Интерамерикан“, како и QBE во Бугарија и Романија.

Во текот на 2017 година Евроинс Иншурнс Груп го купи осигурителниот портфел на АТЕ Иншуранс, романското акционерско друштво на грчката Пиреос Банк. Исто така во минатата година компнаијата придоби и значителен дел во руското осигурително друштво ООО РСО “Евроинс”.