Амбасадорот и шеф на Делегацијата на Европската унија во Република Србија, Сем Фабрици изјави дека првиот климатски закон ќе биде претставен пред Европската комисија во наредните денови, кој ќе претставува клучен дел од т.н. Зелен договор (Green deal).

Тој на панелот „Климатски промени: Предизвици – Улогата на циркуларната економија“ на бизнис форумот на Копаоник објасни дека Зелениот договор е нова стратегија за раст, кој има за цел ефектот на стаклена градина во ЕУ до 2050 година да се сведе на нула.

Тој истакна дека ЕУ е лидер во борбата против климатските промени, додавајќи дека Зелениот договор се состои од неколку елементи, од кои некои ги зголемуваат амбициите во борбата против климатските промени, чистата енергија, мобилизацијата на индустријата, иновативната политика со воведување на нови технологии.

Еден од елементите е градежната индустрија и тука треба да се започне бранот на санација на зградите. Емисиите треба да се намалат за 90% – рече Фабрици, додавајќи дека треба да се воведе одржливост во производството на храна, хемиски производи и слично.

Фабрици додаде дека Западен Балкан е регион во кој Европската комисија ја презеде одговорноста за преземање на Зелениот договор, бидејќи целта е Европа да стане првиот континент без јаглерод.

Министерот за заштита на животна средина Горан Триван изјави дека во светот во моментов не се случува климатска промена, туку климатската криза и треба да се сфати сериозно.

„Никаков Зелен договор нема да биде успешен, ако нешто не се промени и во тој процес треба сите ние да учествуваме, а не само едно министерство“, рече тој.

Пол Хики од Европската инвестициска банка рече дека банката ќе настојува да насочи 50% од својата инвестиција во климатските промени, како и да се позиционира како партнер на Зелениот договор.

Роланд Кокаи, извршен директор на ЈП Војводина Шума, рече дека едно од посложените прашања е прашањето за пошумувањето и дека се предвидени 155.000 хектари за пошумување.

Генералниот директор на „Секопак“, Виолета Кокир Белановиќ, оцени дека има многу простор за подобрување на собирањето на отпад од пакување, но и дека се покажало дека 35% од граѓаните на Србија се подготвени да го одделат отпадот. Во тој поглед, заклучи таа, ќе треба да се работи со локалните самоуправи на подигање на свеста за важноста на одвојувањето на отпадот.