Европските штедачи повлекуваат повеќе пари од банките во потрага по подобра опција за штедење додека банките се борат да ги задржат депозитите.

Трендот се појави кога некои од најголемите европски кредитори пријавија профитабилен почеток на годината, но во исто време, феноменот „банкарски прошетки“ продолжува – бавен, но значителен одлив на готовина од клиентите.

Банките не губат време кога каматните стапки се зголемија од речиси 15-годишниот сон минатата година и веднаш почнаа да наплатуваат повеќе за заеми, но повеќето го одложија зголемувањето на каматните стапки на депозитите за милиони свои клиенти. Ова ги зголеми профитите на многу големи банки надвор од очекувањата на многу аналитичари, што ги натера штедачите да бидат незадоволни и со тоа отворија нови прашања за долгорочната стабилност на секторот.

Во исто време, фондовите кои собираат мали заштеди на граѓаните и ги инвестираат на пазарот на пари се покажаа популарно меѓу штедачите кои бараат поголем принос на своите пари во услови на висока инфлација. Неодамна, приносите во овие средства малку ги надминаа каматните стапки на банкарските депозити.

Во Велика Британија, клиентите на NatWest повлекоа 11,1 милијарди фунти во првите три месеци од оваа година. Депозитите на HSBC, без еднократните приливи, паднале за 10 милијарди долари на 1,6 трилиони долари, додека банкарската група Barclays и Lloyds забележале пад на депозитите за пет милијарди и 2,2 милијарди фунти, соодветно.

Во Германија, податоците на Бундесбанката покажале дека депозитите на населението паднале за речиси осум отсто во споредба со претходната година. Дојче банк, најголемата банка во земјата, делумно го препиша сопствениот пад од 4,7 отсто во првиот квартал на стравувањата од ширење на банкарската криза што започна во САД и Швајцарија.

Главниот финансиски директор на Deutsche Bank, Џејмс фон Молтке, сепак, заклучи дека поголемата конкуренција меѓу „некои ценовно чувствителни депозити кои беа повлечени од банката“ и некои клиенти кои се префрлија на алтернативи со повисоки приноси, како што се фондовите на пазарот на пари, исто така одигра улога.

Францускиот BNP Paribas исто така објави скромен пад на депозитите во првиот квартал, додека шпанскиот Santander беше единствена европска банка од „тешка категорија“ кој забележа раст од шест отсто во истиот период.

Некои пратеници ги критикуваа банките за неусогласеноста меѓу она што им го наплатуваат на должниците и каматните стапки што им се нудат на штедачите.