Во Европа се вработени повеќе луѓе од кога било досега, а во исто време на Стариот континент му недостасува квалификувана работна сила, поради што експертите очекуваат пресврт. Единствената дилема е дали повеќе луѓе треба да работат помалку или помалку луѓе да работат повеќе?

Некои од најбогатите земји во Европа се занимаваат со прашањето за поттикнување на вработените да работат повеќе. Владите и бизнисмените во Германија, Холандија и Австрија се обидуваат прекувремената работа да ја направат поатрактивна преку обезбедување различни поволности и воведување флексибилно работно време.

Во исто време, има се повеќе вработени кои сакаат да работат помалку. Се намалува просечното неделно работно време, а се зголемува бројот на оние кои работат со скратено работно време, а синдикатите бараат укинување на работната недела од 38,5 часа. Вработеноста во ЕУ достигна речиси 75 отсто, додека најбогатите европски земји бележат рекордна вработеност со зголемување на вработеноста на жените.

Главната причина за моменталната состојба на пазарот на трудот е зголемувањето на бројот на оние кои не работат со полно работно време. Во богатите европски земји, околу една третина од вработените не работат со полно работно време. Високата стапка на вработеност не значи повеќе работа. Во 2022 година, Германија работеше во просек 1.350 часа годишно, што е најниско од сите земји на ОЕЦД.

Работите со скратено работно време како чување на деца и грижа за деца, кои се со недоволно персонал, се проблем. Ќе се зголеми недостигот од кадар за ваков вид на работа. За работодавците и политичарите предизвикот е што се повеќе вработени сакаат да работат пократки часови. Во Холандија правилото често е „1,5 приход“, што значи дека еден член од домаќинството работи со полно работно време, а другиот со скратено работно време.

Работодавците и владите се обидуваат да притиснат повеќе часови од вработените. Германската покраина Баден-Виртемберг бара објаснување од наставниците кои работат помалку од 75 отсто од работното време. Според Министерството за образование, оваа иницијатива опфаќа 4.000 од околу 115.000 вработени наставници во покраината.