На вчерашната средба Европската централна банка (ЕЦБ) одлучи да ја врати програмата за откуп на обврзници со цел зголемување на количината на пари во оптек и, следствено, забрзување на инфлацијата.

Интересот за депонирање вишок ликвидност на банките дополнително се намали – од минус 0,40 на минус 0,50 проценти.

ЕЦБ ја задржа клучната каматна стапка во еврозоната, којашто трае од март 2016 година, на нула проценти, додека маргиналната стапка на кредити од 0,25 проценти останува непроменета.

ЕЦБ очекува клучните каматни стапки да останат на сегашно или пониско ниво се додека очекуваната инфлација не се приближи до целта, што е нешто помалку од два проценти.

Од ноември 2015 до 2018 година, ЕЦБ одвои 20 милијарди евра месечно за програмата за откуп на обврзници. Откупот, велат тие, ќе трае сè додека се потребни стимуланси.

ЕЦБ, исто така, објави воведување на систем за прилагодување на каматната стапка на депозитите кај комерцијалните банки. Ова има за цел да ги намали ефектите од негативните каматни стапки врз банките.

 

Забрането превземање на содржината без претходно одобрение од редакцијата на БанкоМетар.мк