Евалд Новотни еден од функционерите на ЕЦБ смета дека Европската централна банка  би требало да почне со нормализација на сопствената монетарна политика.

 

 

 

Според него се очекува ЕЦБ во следните неколку месеци да пружи насоки за постепеното гаснење на програмата за поттикнување во вредност од 2.500 милијарди евра, која во изминатите три години се користеше за помош на економиите на земјите од еврозоната.