Комерцбанк и другите банки на Стариот континент ги намалија работните места, затвораат филијали и ги насочуваат клиентите кон нивните услуги преку Интернет

Европските банки ја користат пандемијата за да ги направат промените што ги сакаат инвеститорите со години – да ги намалат работните места, да затворат филијали и да ги натераат клиентите преку Интернет, пишува „Волстрит журнал“.

Втората по големина банка во Германија, Комерцбанк, минатиот четврток објави дека ќе укине третина од вработените во земјата и скоро половина од физичкото присуство по притисокот на американскиот акционер Церберус Капитал Менаџмент. Спојувањето на банките што во моментов се одвиваат во Италија и Шпанија се очекува да затвори илјадници филијали што се преклопуваат. Фирмата за деловни консултации Кирни предвидува дека четвртина од 165.000 филијали на банки во Европа ќе исчезнат за три години.

Банките се една од слабите точки во европската економија и тие полека се менуваат. Во споредба со американските банки, европските банки не успеваат да заработат доволно пари за да го поддржат растот на кредитирањето. Тие влегоа во кризата на КОВИД-19, и сè уште се борат со планината на лоши долгови од должничката криза, која започна пред повеќе од една деценија.

Пандемијата даде итна помош за целата ситуација. Европската централна банка (ЕЦБ) смета на банките да се реформираат и го отвори патот за ефективни спојувања. Националните влади, кои долго време се спротивставуваа на одобрување на банкарски спојувања што доведоа до намалување на работните места, добија пресврт. Слабата пазарна капитализација ги принуди менаџерите да дејствуваат.

„До одреден степен, пандемијата е катализатор за банките да ги засукаат ракавите и да започнат да ги решаваат слабостите на порадикален начин“, коментира Андреа Енрија, шеф на банкарски надзор во ЕЦБ.

Трошоците на европските банки се високи во споредба со приходите што ги создаваат. Една од проблематичните области се филијалите на банките. Петте водечки банки во Шпанија затворија 8% од своите филијали минатата година и ветија дека ќе затворат повеќе. И покрај долгогодишните отпуштања, земјата има едни од најголемите филијали на комерцијални банки по глава на жител во еврозоната – 49 на 100.000 луѓе во 2019 година, според Меѓународниот монетарен фонд (ММФ) во споредба со 30 во САД.

Каиксабанк, која ја купува помалата Банкија за да ја зголеми својата големина, рече дека ќе заштеди 770 милиони евра годишно, а аналитичарите очекуваат голем дел од сумата да дојде од затворање на половина од нејзините 6.300 експозитури. Се надеваме дека пандемијата ги научи потрошувачите како да живеат без чести посети на филијали на банки, кои се скапи за одржување и исполнување со персонал.

Ана де Хуан, 60-годишна клиентка на Банкија, одеше во филијала на банка најмалку секој ден најмалку еден час за да направи трансфери на пари и да управува со инвестициските фондови на малата холдинг-компанија во која работи. Од почетокот на пандемијата, таа прави скоро сè преку Интернет или преку телефон.

„Тоа е голема промена за мене, заштедувајќи време и енергија“, рече Де Хуан.

Посетувањето на филијали опадна за 30% за време на пандемијата во ирската банка АИБ Групацијата. Ова доведе до неочекувани придобивки за банката. Луѓето постари од 65 години кои не сакаа да користат мрежни алатки сега се групата најбрзо растечка на дигиталните канали на АИБ, вели извршниот директор Колин Хант. Тој додаде дека експозитурите можат да бидат важен „излог“. Но, банката спојува некои од нив, го намалува канцеларискиот простор и елиминира 1.500 работни места за да ги намали трошоците за 10%.

Засега, инвеститорите се скептични дали новооткриената определба за намалување ќе биде доволна. Хартиите од вредност на европските банки се развиваат слабо со години. Акциите на најголемите банки во Европа тргуваат на многу ниско ниво во однос на нивната пазарна капитализација, иако нивните биланси се слични на оние на нивните американски конкуренти.

Во „Комерцбанк“ со години бавен напредок во намалувањето на трошоците го возбуди нејзиниот втор по големина акционер „Серберус“. Минатото лето компанијата побара поостар пресврт, по што извршниот директор и претседателот на банката поднесоа оставки. Гигантот на приватниот капитал забележа загуба од над 300 милиони евра од својата инвестиција во 2017 година.

„Ако сакаме да ја обезбедиме иднината на банката, мора да извршиме темелно преструктуирање што е можно поскоро“, рече минатиот четврток Манфред Кноф, извршен директор на Комерцбанк. Големите кратења беа поддржани од германската влада, која е најголемиот акционер на банката, и досега наиде на мало противење на синдикатите.

Запознат со размислувањето на Церберус, тој вели дека планот, кој вклучува постојни меѓународни локации и непрофитабилно работење, во голема мера одговара на долгогодишните повици на компанијата.

Во Италија, Интеса Санпаоло скрати 10.000 работни места и стотици филијали откако минатата година се спои со помал конкурент. Извршниот директор Карло Месина рече дека делови од стратегијата се поврзани со „пандемско рестартирање“ за насочување кон клиенти преку Интернет, а заштедата на трошоците на комбинираната банка се зголеми за 37% до 700 милиони евра годишно.

Сепак, најголемата банка во Италија според активата има над 4.000 експозитури, колку што има и JPMorgan Chase & Co. и Банката на Америка, додека работи на помал пазар. „Интеса“ планира да задржи најмалку 3.000 гранки и да ги претвори во советодавни центри за продажба на инвестиции и осигурување. Исто така, ги насочува клиентите кои не сакаат да одат преку Интернет во аптеки и еспресо-барови преку заедничко вложување со компанија за обработка на плаќања.