Европските банки ја повикуваат Европската унија да им додели статус на „стратешки важен“ сектор, предупредувајќи дека нивната конкурентност и раст се во прашање.

Во презентацијата на Европската банкарска федерација (ЕБФ) се наведени 45 препораки пред јунските избори за Европскиот парламент, пренесува Хина. Претседателот на здружението и извршен директор на Дојче банк, Кристијан Севинг, минатата година веќе предложи банките да добијат статус на стратешки важен сектор бидејќи, како што рече, тие се „клучен фактор на европскиот суверенитет“. Сега за прв пат и официјално здружението побара ваков статус. „Клучно е да се препознае виталната и стратешка улога на банките во трансформацијата на Европа“, рече Севинг во предговорот на извештајот.

И покрај иницијативата на финансискиот сектор, Европската унија не објавува список на сектори кои ги смета за стратешки, забележува Ројтерс. Главниот извршен директор на ЕБФ, Вим Мијс, на брифинг со новинарите по повод презентацијата на извештајот рече дека Европа во изминатите 20 години ја „препуштила“ својата одбрана на САД, снабдувањето со енергија во Русија и производството во Кина во нешто што, како што рече, бараше детален преглед на стратешките сектори во регионот.