Европските и американските берзански индекси денеска се во пад, како и цената на нафтата.

Индексот „DAX“ на Франкфуртската берза денеска во 10:00 часот падна на 15.014,55 поени, исто како и францускиот CAC 40 – на 6.890,67 поени, лондонски FTSE 100 – на 7.499,16 поени, а московскиот MOEX на 3.23 поени, објавија медиумите во регионот.

Вредноста на американскиот берзански индекс „Дау Џонс“ падна на 33.665,08 поени пред денешното отворање на берзата во САД, како и вредноста на индексот S&P 500 – на 4.314,60 поени, а исто така и вредноста на индексот „Nasdaq“ – на 13.314,30 поени.

Според податоците од берзата, цената на суровата нафта падна на 87,279 долари за барел, како и цената на нафтата од типот брент, на 90,555 долари.

Цената на златото порасна на 1.950,09 долари за унца, како и цената на пченицата, на 5,8084 долари.

Вредноста на еврото во однос на доларот изнесуваше 1,05376, што е приближно исто како и вчера, според написите.