Можноста Европската централна банка да отстапи од Федералните резерви за намалување на каматните стапки веројатно ќе биде „особено негативна“ за 20-члената еврозона, според еден економист.

ЕЦБ се чини дека е на пат да ги намали каматните стапки во јуни, со исклучување на какви било големи изненадувања, а неодамнешните податоци за инфлацијата оттогаш го потврдија случајот за неизбежно намалување на трошоците за задолжување.

Во меѓувреме, американската централна банка ги задржа каматните стапки стабилни во средата, при што Федералниот комитет за отворен пазар за одредување на стапката го наведе „недостигот на понатамошен напредок“ во враќањето на инфлацијата на целта од 2%.

Банката на федерални резерви соопшти дека не очекува да ги намали стапките додека не добие „поголема доверба“ дека инфлацијата одржливо се движи назад кон целното ниво, повторувајќи го јазикот што го користеше по нејзините состаноци во март и јануари.

Тоа ја остава ЕЦБ на цврст пат да ги намали каматните стапки пред ФЕД.

„Проблемот со намалувањето на стапките во моментов е што ЕЦБ ја зема силата на еврото здраво за готово. И ако почнат да ги намалуваат стапките пред Федералните резерви, тоа во основа му сигнализира на светот дека еврото мора да ослабне“, изјави Даниел Лакал, главен економист во Тресис Гестион, за Си-Ен-Би-Си во четвртокот.

„Ако еврото ослабне, сметката за увоз во еврозоната ќе се зголеми, што ќе го отежне растот на еврозоната“.

Лакал рече дека јунското намалување на стапката од страна на ЕЦБ нема да ги принуди германските, француските или шпанските компании да позајмуваат повеќе „бидејќи малото намалување на стапката не е двигател на побарувачката на кредити“. Побарувачката за кредити се однесува на апетитот за деловни и потрошувачки кредити.

Тој додаде: „Она што ја прави побарувачката за кредити интересна или порастот е фактот дека [постојат] економски и инвестициски можности и тие се ограничени од регулативата и погрешната енергетска политика на еврозоната“.

Портпаролот на ЕЦБ одби да коментира кога го контактираше Си-Ен-Би-Си.

Говорејќи за Си-Ен-Би-Си минатиот месец, претседателката на ЕЦБ, Кристин Лагард, рече дека централната банка останува на пат да ги намали каматните стапки на краток рок, предмет на какви било дополнителни шокови.

„Треба само да изградиме малку поголема доверба во овој дезинфлациски процес, но ако се движи според нашите очекувања, ако немаме голем шок во развојот, одиме кон момент кога ќе треба да го олесниме рестриктивното монетарната политика“, рече Лагард на 16 април.

Официјалните податоци објавени во вторникот покажаа дека цените во еврозоната останаа стабилни на 2,4% во април, додека економијата се врати на растот во првите три месеци од годината, пренесува СЕЕбиз.

Бруто домашниот производ порасна за 0,3% во првиот квартал, нешто подобро од очекувањата на економистите. БДП за четвртиот квартал од 2023 година беше ревидиран од без раст на намалување од 0,1%, што значи дека еврозоната беше во техничка рецесија во втората половина од минатата година.

Лакал од Тресис Гестион рече дека еден од преовладувачките пазарни наративи е дека високите каматни стапки во Европа се виновни за бавниот економски раст. „Сепак, забавувањето на еврозоната нема апсолутно никаква врска со зголемувањето на стапките“, рече тој.

Наместо тоа, Лакал рече дека неодамнешната економска слабост во еврозоната треба да се припише на енергетските политики, регулаторните мерки и земјоделските политики на блокот.