evraЕврото во вторникот на меѓународните пазари остана во близина на највисокото ниво во последниве три недели во однос на доларот, откако во понеделникот беше под притисок поради оставката на италијанскиот премиер Матео Рензи после неуспешниот референдум.

Еврото во такви околности се тргува на 1,0781 $, што значи зајакнување за речиси 0,2 проценти во споредба со затворањето на пазарот во понеделникот. По објавувањето на оставката на италијанскиот премиер поради неуспешниот референдум, еврото во еден момент во понеделникот падна на само 1,0505 $, што е најниско ниво во последните 21 месец, но набрзо ги надохнади сите загуби и скокна за повеќе од 1,5 проценти.

Вредноста на доларот, од друга страна остана повеќе или помалку непроменета во однос на јенот, на 113,87 јени.

Еврото обезбеди подршка од вестите за германскиот индустриски сектор, кој во октомври забележа најголем раст на германските индустриски нарачки во изминатите повеќе од две години.

Во фокусот сега е редовен месечен состанок на Европската централна банка (ЕЦБ) во четврток. Редовната прес конференција лидерот на Марио Драги, која обично следи после состанокот ќе биде во фокусот на пазарот, бидејќи се очекува ЕЦБ да ги претстави плановите за квантитативно олеснување по март следната година, кога првично завршува постоечката програма.

Аналитичарите на голем број банки и фондови очекуваат проширување на тековната програма за најмалку уште шест месеци.