Еврото зајакна денес во однос на доларот на меѓународните валутни пазари, поттикнато од оптимизмот на инвеститорите по објавувањето на друга потенцијална вакцина против коронавирусот.

Еврото зајакна 0,2 проценти во однос на доларот и се тргуваше за 1,18715 долари. Зелениот фонд исто така беше во минус во однос на јенот, за 0,3 проценти, лизгајќи се на 104,30 јени.

Индексот на доларот во однос на корпата од шест други клучни валути се лизна најниско во последните повеќе од една недела, со 92.431 поен.

Производителот на лекот Модерна е американска фармацевтска компанија која во изминатата недела објави позитивни резултати од клинички испитувања на потенцијална вакцина против Ковид. Вакцината се смета за неопходна за сузбивање на пандемијата, потсетува Ројтерс.