Износот на корпоративни обврзници со кои инвеститорите можат да тргуваат во Европа, падна за прв пат од 2005 година. Што значи ограничување на ликвидноста на кредитните пазари и комплицирање на проценката на ризикот.

И покрај зголемувањето на прашањата за корпоративниот долг на компаниите надвор од финансискиот сектор со висок рејтинг, инвестицискиот фонд на еврообврзници всушност е намален за 21 милијарда евра. Ова, според пресметките на Блумберг, се должи на откупот на хартии од вредност, претстојните рокови на доспевање и набавките на долгови на Европската централна банка. Проблемот е веќе присутен на европскиот пазар на државни долгови, каде што доминантната позиција на ЕЦБ ги измазнува флуктуациите, го намалува обемот на тргување и ги „одводнува“ инвеститорите – феномен познат како „јапонизација“.

„Процесот достигнува точка кога кредитниот пазар е пред колапс“, рече Џејмс Вокинс, раководител на одделот за инвестициски производи на Авива Инвесторс. И објаснува дека пазарот нема да функционира со потребната ликвидност и ова ќе биде сериозен проблем следната година доколку продолжи овој тренд “.

Таканаречената негативна нето-понуда е резултат на постојаните стимулации на централната банка токму кога компаниите имаат ограничени финансиски потреби по појавата на долгот во 2020 година.

Компаниите од еврозоната ги зголемија своите парични резерви за време на пандемијата и во моментов имаат рекордни големи банкарски депозити. Бруто понудата на еврообврзници за компании надвор од финансискиот сектор опадна за 42% на годишна основа, покажуваат податоците собрани од Блумберг.

ЕЦБ одлучи во средината на месецот да го забави темпото на купување средства во рамките на нејзината извонредна антипандемиска програма PEPP, но големиот обем на „купување кредити“ се одвиваше според друга шема позната како CSPP (корпоративна програма за купување), која е во сила од 2016 година.

Негативното салдо на нето -емисиите во еврозоната најверојатно ќе остане на есен поради купувањата на ЕЦБ, и покрај очекуваните емисии од 32 милијарди евра бруто во септември.

Примерот на Јапонија

Типичен пример за ограничувања на прашањата за долгови со слободна трговија е пазарот на јапонските државни обврзници. Таму, недостатокот на ликвидност е толку екстремен што во август не беше постигнат ниту еден договор, и покрај аукцијата на државни хартии од вредност.

Во Европа, се уште постои надеж за пораст на понудата, бидејќи продажбата на долгорочни хартии од вредност најверојатно ќе се зголеми откако на компаниите ќе им снема готовина.

Барем засега, негативната понуда им олеснува на инвеститорите со доволно готовина да ги апсорбираат новите емисии и помага да се задржат премиите за ризик од корпоративниот долг близу до најниските нивоа во историјата. Распоните се околу 83 основни поени – вредност што едвај се промени од средината на април, според индексот на Блумберг.

Жестоката конкуренција за обврзници значи дека менаџерите на портфолијата или ќе мора да купат што можат да најдат по секоја цена, или ќе ризикуваат да бидат преплавени со готовина, велат аналитичарите.