Еврозоната падна во рецесија, покажуваат новите податоци, пренесува британски Гардијан.

БДП низ еврозоната се намали за 0,1 отсто во првиот квартал од оваа година, што е пониско од претходната проценка.

Тоа уследи по намалувањето на БДП од 0,1 отсто во четвртиот квартал од минатата година, што значи дека еврозоната се намалува два квартали по ред – стандардна дефиниција за рецесија.

Тоа беше повлечено од Ирска, каде БДП падна за 4,6 отсто во првиот квартал од оваа година.

Економијата на Литванија се намали за 2,1 отсто, додека на Холандија за 0,7 отсто.

Германија, најголемата европска економија, падна за 0,3 отсто и исто така е во рецесија.

Европската економија е погодена од нарушувањето предизвикано од војната во Украина, што го поттикна растот на цените на енергијата и храната.

Инфлацијата во еврозоната во март беше најниска во последните 13 месеци. Тоа предизвика серија зголемувања на каматните стапки додека Европската централна банка се обидуваше да се справи со зголемената инфлација.

Највисок раст на БДП во однос на претходниот квартал забележа Полска (+3,8 отсто), потоа Луксембург (+2,0 отсто) и Португалија (+1,6 отсто).