БУКУРЕШТ (Ројтерс) – Министрите за финансии на еврозоната во петокот се согласија да исплати скоро 1 милијарда евра како грант за Грција, како дел од програмата за надминување на реформите за пост-стабилизационо спасување, објавија официјалните претставници на еврозоната.

Парите беа условени од Атина, почитувајќи ги своите реформски обврски, особено со законот за враќање на долгот на банките, што значи намалување на големиот товар од нефункционалните кредити на билансите на грчките позајмувачи.

Средствата ќе ги зајакнат веќе големите парични тампони во Грција и би можеле да и дозволат на земјата да позајмува по поповолни стапки.

Грција ја напушти последната финансиска помош во август по осумгодишната финансиска поддршка од доверителите од еврозоната и Меѓународниот монетарен фонд. Успешно ги искористи сите поволности кои и ги понудија финансиските пазари.

Грантот е прво повлекување од пакетот од 4,8 милијарди евра што кредиторите од еврозоната и го ветија на Грција до 2022 година, како дел од програмата за пост-стабилизациона финансиска помош, која бара од Атина да ги продолжи реформите.

Парите делумно доаѓаат од добивката од централните банки на еврозоната на нивните акции на грчки обврзници кои постепено ќе созреат во наредните години.