Кристин Лагард  директорот на Меѓународниот монетарен фонд (ММФ), препорача Еврозоната треба да создаде свој „фонд за црни денови“, кој ќе им помогне на членовите на монетарната унија при идни економски потреси.

 

„Земјите од еврозоната мора да се подготват за понатамошни економски шокови“ – изјави Лагард, говорејќи во Берлин. Според неа, монетарната унија треба да ги модернизира своите пазари на капитал и да ја подобри банкарската унија, како и да продолжи по патот кон поголема фискална интеграција.

 

Директорот на ММФ, исто така, коментираше во германскиот главен град дека во добрите години од економска гледна точка земјите од монетарната унија мора да придонесат во посебен фонд. Треба да се користи за трансфери кога економските проблеми се случуваат само во земји кои се во согласност со фискалните правила и кои ќе ги отплаќаат кредитите со нивните идни придонеси во фондот.

 

„Таквиот финансиски механизам за поддршка на членовите на еврозоната ќе ги смири инвеститорите“ – рече Лагард.