Автомобилот „Невера“ ќе биде произведен во вкупно 150 парчиња. Досега е испорачано еден. Уште неколку од нив, од вкупно 50 нарачани, спремно ги чекаат финалните проверки пред да бидат испорачани на клиентите.

Муштериите се уште не ги виделе, а најчесто доаѓаат од американскиот и европскиот пазар. Процесот што се одвива во Јанкомир, каде Римац Груп се пресели од Света Неџеља во 2021 година и инвестираше седум милиони евра во реновирањето, наскоро повторно ќе се придвижи.

Поставувањето на опремата во кампусот Римац во Керестинац ќе започне веќе летово, а производството во новите простории, чија големина е поголема од центарот на Дубровник, треба да биде до крајот на годинава.

Производството надвор од полица треба да значи поевтини и подостапни производи за клиентите, пишува во репортажата на Пословни хр. Марко Бркљачиќ, шеф на канцеларијата на извршниот директор на Римац Груп, најавува дека преместувањето ќе донесе поголема индустријализација и автоматизација на производството. Но, просторите на Јанкомир нема да бидат напуштени.

Бркљачиќ на тој начин наведува дека Бугати, чие производство е во Молсхајм, Франција, каде што останува, има два до три пати повеќе простор за постпродажба од оној наменет за производство.

„Околу две години интензивно работиме на новиот модел. Минатата година го претставивме првиот модел во новата групација, а тој е последниот модел со В16 мотор. Станува збор за Мистрал кој беше распродаден пред да биде претставен во јавноста“, рече Бркљачиќ.