Трошоците за увоз на храна ќе надминат 1,750 милијарди долари оваа година поради силниот раст на цените на основната храна и транспортните трошоци за време на закрепнувањето од пандемиската криза, предвидува Агенцијата на ОН за храна и земјоделство.

ФАО сега очекува трошоците за увоз на храна да се зголемат за 14 отсто оваа година, што ја зголеми проценката од јунскиот извештај дека се очекува тие да се зголемат за 12 отсто, покажаа есенските прогнози.

Скокот го одразува наглото зголемување на цените на храната и тројно зголемените транспортни трошоци за време на закрепнувањето од пандемиската криза, според Агенцијата за земјоделство и храна на Обединетите нации.

Нешто повеќе од половина од трошоците ќе доаѓаат од развиените делови на светот, каде што трошоците за увоз на храна ќе бидат за 11 отсто повисоки отколку во 2020 година. .

Најмногу годинава ќе се зголемат трошоците за увоз на жита, животински масти и растителни масла и маслодајни семиња, и во апсолутна и во реална вредност.

ФАО, исто така, посочува дека трговијата со храна се покажала како отпорна на нарушувања во пандемиската криза, која се покажала дека расте уште побрзо по обем и вредност отколку во периодот пред пандемијата.