Администрацијата за храна и лекови денеска објави дека ќе предложи забрана за цигари со вкус на ментол во САД, што би претставувало огромен удар за идната продажба на тутун, објави cnbc.

Ментолот е последниот дозволен вкус за цигарите. Според ФДА, ментол цигарите биле непропорционално користени од младите, луѓето со различна боја и заедниците со ниски примања.

„Со овие активности, ФДА ќе помогне значително да се намали иницијативата кај младите, да се зголемат шансите за прекин на пушењето кај сегашните пушачи и да се надминат разликите во здравствената состојба што ги имаат заедниците, и луѓето со ниски примања“, велат од ФДА.

Оваа одлука е одговор на петицијата на граѓаните поднесена во 2013 година. Судот наложи да има одговор од агенцијата.

За овој предлог ќе бидат потребни години за да се донесе заклучок бидејќи треба да има доволно докази од обете страни, што може да биде тешко.