Американската централна банка (ФЕД) во вторникот неочекувано ги намали клучните каматни стапки за половина процентен поен со цел да ја заштитат економијата од негативните ефекти од епидемијата на коронавирусот, откако група од седумте најразвиени индустриски држави најави координативни мерки.

ФЕД ги намали клучните каматни стапки за половина процентен поен на еден на 1,25 проценти, пренесува „SEEbiz“.

„Клучните индикатори на американската економија се сè уште силни, но коронавирусот претставува зголемен ризик за економската активност“, порачаа од ФЕД во образложението за кризните мерки.

Редовната седница на комисијата за монетарна политика на ФЕД е закажана за следната недела.

Претходно, министрите за финансии на Г7 најавија дека се подготвени да преземат соодветни активности, вклучително и во областа на фискалната политика.

„Со оглед на потенцијалното влијание на„ Ковид-19 “врз глобалниот раст, повторно потврдуваме дека сме подготвени да ги користиме сите соодветни алатки за да обезбедиме силен, одржлив раст и заштита од ризиците што можат да го загрозат“, се вели во соопштението на ФЕД за телеконференцијата.

Тие додадоа дека министрите за финансии на Г7 се подготвени да преземат одредени мерки и акции, вклучително по потреба и оние кои се однесуваат на фискалната политика, како би се поддржало сузбивањето на вирусите и економиите во таа фаза.

Соопштението го објави Министерството за финансии на САД како претседател на групата Г7 групата. Г7 е составена од САД, Канада, Јапонија, Франција, Италија, Германија и Велика Британија.