Федералните резерви во средата ја задржаа својата основна каматна стапка стабилна трет пат по ред и ќе објави повеќекратни намалувања што ќе дојдат во 2024 година и понатаму.

Со олабавување на стапката на инфлација и стабилна економија, креаторите на политиките на Федералниот комитет за отворен пазар едногласно гласаа за задржување на референтната стапка на кредитирање преку ноќ во целниот опсег од 5,25%-5,5%.

Заедно со одлуката да останат во мирување, членовите на одборот предвидуваа најмалку три намалувања на стапките во 2024 година, претпоставувајќи зголемување за четвртина процентен поен. Тоа е помалку од пазарната цена, но поагресивно од она што официјалните лица претходно го наведоа.

Пазарите ја очекуваа одлуката што би можело да стави крај на циклусот кој доживеа 11 зголемувања, со што стапката на ФЕД е на највисоко ниво во повеќе од 22 години. Сепак, постоеше неизвесност за тоа колку Федералниот комитет може да биде  амбициозен олеснување на политиката.

„Табелата со точки“ на одборот за очекувањата на поединечните членови укажува на уште четири намалувања во 2025 година, или за цел процентен поен. Уште три кратења во 2026 година би ја намалиле стапката на средства меѓу 2%-2,25%, што е блиску до долгорочните изгледи, иако имаше значителна дисперзија во проценките во текот на изминатите две години.

Како можна индикација дека покачувањата на каматите се завршени, во соопштението се вели дека одборот ќе разгледа повеќе фактори за „секое“ дополнително заострување на политиката, збор што не се појавил претходно.

Во изјавата по состанокот, одборот додаде квалификатор дека инфлацијата „се ублажила во текот на изминатата година“, додека го задржа описот на цените како „покачени“. Претставниците на ФЕД прогнозираат дека базичната инфлација ќе падне на 3,2% во 2023 година и 2,4% во 2024 година, пред конечно да се врати на целта од 2% во 2026 година.

Економските податоци објавени оваа недела покажуваат дека и потрошувачките и цените на големо се малку променети во ноември. Сепак, според некои мерки, ФЕД се приближува до целта за инфлација од 2%.

Во соопштението, исто така, се вели дека економијата „забавила“, откако во ноември беше речено дека активноста „се проширила со силно темпо“.