Последиците од банкарската криза во Соединетите држави (САД) најверојатно ќе ја турнат економијата во рецесија подоцна оваа година, според документите на Федералните резерви (ФЕД) објавени во средата.

Записниците од мартовскиот состанок на Федералниот комитет за отворен пазар вклучуваа презентација на членовите за можните последици од неуспехот на банката во Силиконската долина и други превирања во финансискиот сектор што започнаа на почетокот на март, пренесува SeeBiz.

Иако потпретседателот за надзор Мајкл Бар рече дека банкарскиот сектор е „здрав и издржлив“, економистите посочија дека економијата ќе добие удар

„Со оглед на нивната проценка за потенцијалните економски ефекти од неодамнешните случувања во банкарскиот сектор, проекцијата на членките за време на состанокот во март вклучуваше блага рецесија која започнува кон крајот на оваа година, со закрепнување во следните две години“, се наведува во резимето на состанокот.

Проекциите по состанокот покажаа дека претставниците на ФЕД очекуваат раст на бруто домашниот производ (БДП) од само 0,4 отсто за цела 2023 година. Со тоа што ФЕД во Атланта го следи растот од околу 2,2 отсто во првиот квартал, тоа би значело повлекување подоцна во годината.

Таа криза поттикна некои шпекулации дека ФЕД може да ја задржи линијата на стапките, но официјалните лица нагласија дека треба да се направи повеќе за да се скроти инфлацијата.

Претставниците на Федералниот комитет за отворен пазар (FOMC) на крајот гласаа за зголемување на референтната стапка на задолжување за 0,25 процентни поени, што е деветто зголемување во изминатата година. Тоа ја турна стапката на средствата до целниот опсег од 4,75 до пет проценти, што е највисоко ниво од крајот на 2007 година.

Зголемувањето на каматите дојде помалку од две недели откако Silicon Valley Bank(SVB), во тоа време 17-та најголема институција во САД, пропадна по напливот на депозити. Неуспехот на SVB и две други банки го поттикна ФЕД да создаде итни средства за заеми за да се осигура дека банките можат да продолжат со работа.

Од состанокот, податоците за инфлацијата се во голема мера во согласност со целите на ФЕД. Надлежните на состанокот рекоа дека забележуваат натамошен пад на цените.

„Одразувајќи ги ефектите од помалку проектираната затегнатост на пазарите на производи и труд, се предвидуваше дека базичната инфлација нагло ќе се намали следната година“, се вели во соопштението.

Но, загриженоста за пошироките економски услови остана висока, особено во светло на банкарските проблеми. По колапсот на СВБ и другите институции, претставниците на ФЕД отворија нови можности за задолжување на банките и ги олеснија условите за итни заеми со попуст.