Федералните резерви на САД најавија дека ќе има неколку зголемувања на каматните стапки во 2022 година

Скоковите на инфлацијата во Америка ги принудија Федералните резерви (ФЕД) да го забрзаат темпото на нормализирање на својата монетарна политика од ерата на пандемијата, објави Си-Ен-Ен. Во средата (15-ти декември), централната банка рече дека ќе ја заврши својата програма за стимулирање порано од првично најавеното, а нејзините ажурирани економски прогнози покажуваат повеќекратно зголемување на каматните стапки во 2022 година.

Централната банка, која првпат објави во ноември дека ги „намалува“ своите месечни купувања на средства, во средата соопшти дека тоа ќе го направи тоа со побрзо темпо.

Од јануари ФЕД ќе ги намали месечните набавки на државни хартии од вредност за 20 милијарди долари и купувањето на хартии од вредност поддржани со хипотеки за 10 милијарди долари. Тоа остава купувања од 40 милијарди американски долари во државни хартии од вредност и 20 милијарди долари во хартии од вредност поддржани со хипотека секој месец.

Ова е во согласност со она што го кажа претседателот на Федералните резерви Џером Пауел на Конгресот кон крајот на ноември.

Со ова темпо, ФЕД има уште две состаноци откако беше завршено отстранувањето на стимулацијата, им рече Пауел на новинарите за време на прес-конференција. Следните два состаноци на ФЕД ќе се одржат во јануари и март.

Но, централната банка, исто така, го задржува правото повторно да го промени темпото на месечни купувања доколку тоа го бараат економските изгледи, се вели во соопштението во средата.