Фед очекувано ги задржа каматните стапки непроменети, но централната банка исто така, истакна дека цените се зголемуваат и очекуваат инфлацијата да се приближи до целта од 2% на среден рок, соопштува „Market Watch“. Одлуката за зачувување на интересот беше донесена едногласно по дводневниот состанок во Вашингтон.

Малку поагресивен јазик во однос на нивоата на цените сугерира дека Банката на федерални резерви е загрижена за инфлацијата. Ова може малку да ги зголеми очекувањата дека американската централна банка ќе ги зголеми каматните стапки четири пати во оваа година, наместо три, како што беше планирано претходно.

„Се очекува дека 12-месечната инфлација ќе се приближи до целта од 2 отсто“, велат од ФЕД, цитирани од „Bloomberg“.

 

Централните банкари нагласија дека помалку Американци се без работа, додека во исто време има силен раст во деловните инвестиции. Според нив, постојат сите знаци дека економијата станува се посилна.

Ризиците за економските изгледи се чини дека се приближно избалансирани, велат од ФЕД. Од банката забележаа слабоста на растот во првиот квартал, преку отстранување на повикувањето во соопштението од март дека економските изгледи се „интензивирани во последните месеци“.

Американскиот економски раст намали во првиот квартал со годишна стапка од 2,3%, по растот од 3% во претходните три квартали.

Федералните резерви се обидуваат да постигнат баланс: сакаат да ги зголемуваат каматните стапки за да се спречи „прегревање“ на економијата, но брзото зголемување на стапките може да помогне за појава на рецесија, пишува „CNN“. Економистите очекуваат ФЕД да ги зголеми каматните стапки во јуни.

Инвеститорите ќе бараат нови сигнали за американската економија за околу три недели, кога ФЕД ќе објави извештај од седницата во мај и на следната средба на централната банка на 12-ти и 13-ти јуни.

Во меѓувреме, претставниците на ФЕД почнаа јавно да дискутираат за тоа колку е блиска економијата за да „прегрее“. Прогнозите за повисок раст и зголемената инфлација може да предизвикаат централните банкари да ги зголемат стапките побрзо отколку што се очекуваше.

Денешната одлука да ги задржи каматните стапки во земјата доаѓа откако беше подигната во март за прв пат оваа година поради подобрите економски перспективи.

Откако ја одржуваа основна каматна стапка околу нулата во текот на седум години, ФЕД ги зголеми каматите шест пати од крајот на 2015-та година, а минатиот месец тие достигнаа „LONCOD“ се движи од 1,5% до 1,75%. Претставниците на Централната банка очекуваат уште две зголемувања во 2018-та година и уште три во 2019-та година.

Иако протоколот од претходната седница на ФЕД покажува дека централните банкари се оптимисти за прогнозите пред растот, тогаш тие истакнаа тогаш дека изгледите за комерцијални војни предизвикуваат значителни проблеми.

ФЕД изрази загриженост во врска со трговските давачки и другите мерки предвидени од претседателот Доналд Трамп, но генерално се ограничени со јавна критика. Наместо тоа, тие го користат пристапот „почекајте и гледајте“ пред да одлучат како монетарната политика може да се промени како резултат на трговските мерки.

Онака недостигаа ставови од страна на пазарот за зголемување на каматите во мај, но инвеститорите како целина очекуваат зголемување од четвртина на средбата во јуни.

Инвеститорите се повеќе фокусирани на тоа дали Банката на федерални резерви ќе биде под притисок да наметне трето зголемување во оваа година. Одговорот во голема мера зависи од инфлацијата.

Приносите на 10-годишните државни обврзници на САД опаднаа на 2,96% по одлуката.